ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα δεκαετές φωτογραφικό ταξίδι κατά μήκος του Γάγγη

Δείχνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

Ο Ιταλός φωτογράφος Τζούλιο Ντι Στούρκο (Giulio Di Sturco), ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Ινδία, δημιούργησε τη σειρά «Ganga Ma», η οποία είναι αφιερωμένη στον ποταμό Γάγγη, με εικόνες που έχουν ληφθεί σε διαφορετικές περιόδους, σε διάρκεια 10 ετών.

«Αν ο Γάγγης ζει, η Ινδία ζει. Αν ο Γάγγης πεθάνει, η Ινδία πεθαίνει». Τα λόγια της ακτιβίστριας για το περιβάλλον Βαντάνα Σίβα (Vandana Shiva), τα οποία αποτελούν την έμπνευση για τη σειρά και το βιβλίο του Giulio Di Sturco.

Οι εικόνες του ακολουθούν τον ποταμό για πάνω από 2.500 μίλια, από την πηγή του στα Ιμαλάια μέχρι το δέλτα του στον Κόλπο της Βεγγάλης στο Μπαγκλαντές, τεκμηριώνοντας τις επιπτώσεις της ρύπανσης, της εκβιομηχάνισης και της αλλαγής του κλίματος.

«Ο κύριος χαρακτήρας της ιστορίας μου είναι μια μη ανθρώπινη οντότητα: ένας ποταμός», εξηγεί ο Giulio. «Αποφάσισα να τον αντιμετωπίσω ως άνθρωπο και να δημιουργήσω μια ροή που θα τεκμηριώνει τον ποταμό σαν να τεκμηριώνω τη ζωή ενός ατόμου. Σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό ότι το 2017 ο Γάγγης αναγνωρίστηκε ως ζωντανή οντότητα από την Ανώτατο Δικαστήριο του κράτους του Ουταράχαντ (Uttarakhand)».

Ο Τζούλιο Ντι Στούρκο άρχισε να παρακολουθεί την εξέλιξη του Γάγγη το 2007 και έγινε μάρτυρας των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης.

Ο ποταμός βρίσκεται στην άκρη μιας ανθρωπιστικής κρίσης και μιας οικολογικής καταστροφής – μια μεταφορά για την αντίθετη προσέγγιση του ανθρώπου στον φυσικό κόσμο – τόσο σεβαστή όσο και βεβηλωμένη.

Για τους Ινδουιστές, ο Γάγγης, γνωστός ως «Ganga Ma» (Μητέρα Γάγγης) είναι το επίκεντρο της πνευματικότητας – η φυσική εκδήλωση μιας θεάς και καθαριστής των αμαρτιών.

Πολλά από τα ιερά μέρη της Ινδίας στέκονται στις όχθες των Γάγγη, όπου γίνονται τελετές καθαρισμού, κολύμβησης και άλλα έθιμα, συμπεριλαμβανομένης της ταφής των νεκρών στον ποταμό.

Είναι, επίσης, ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο, η τοξικότητά του και τα επίπεδα συρρίκνωσης του, θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης περισσότερων από 400 εκατομμυρίων ανθρώπων, αποδεκατίζοντας αμέτρητα είδη ζωικών οργανισμών.

Πηγή: Creative Boom / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΕΡΕΥΝΑ, ΦΥΣΗ, ΤΟΠΟΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, FOOD, ΒΙΝΤΕΟ, GREECEVIEW, ΝΕΑ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και Cookouzin-ασχολούνται με τη διατροφή

Advertisements

Κατηγορίες:ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, PHOTO STORIES

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.