ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υποβρύχια βαγόνια!

Προέρχονται από το μετρό και γίνονται τεχνητοί ύφαλοι!

Ο φωτογράφος Στήβεν Μαλλόν (Stephen Mallon) ειδικεύεται στην τεκμηρίωση των δημιουργιών βιομηχανικής κλίμακας του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, εστίασε το φακό του στη βιομηχανία ανακύκλωσης της μεγαλύτερης πλωτής δομής που κατασκευάστηκε ποτέ, όπως τη μεταφορά και εγκατάσταση μιας νέας γέφυρας στη Νέα Υόρκη.

Δεν ήταν λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι, το 2008, ασχολήθηκε με ένα ασυνήθιστο πρόγραμμα: Τη μετατροπή σε υφάλους 2.580 παροπλισμένων βαγονιών τρένου του μετρό της Νέας Υόρκης, τα οποία ρίχτηκαν στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, του Ντελάγουερ, του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια, της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια, μεταξύ 2001 και 2010.

Ο Mallon κανόνισε να ακολουθήσει τα βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου καθώς προετοιμάζονταν και καθαρίζονταν, φορτώνονταν σε φορτηγίδες και βυθίζονταν τελικά στη θάλασσα.

«Δεν ήμουν ποτέ υποβρύχιος φωτογράφος, έτσι απλά έπρεπε να είμαι σταθερός στο πίσω μέρος του σκάφους που με μετέφερε, για να τραβώ τις εικόνες. Είναι σαν το σέρφινγκ ή το σκι – απλά κρατάτε την ισορροπία σας, κρατάτε τη γραμμή του ορίζοντα ίσια και λυγίζετε τα γόνατά σας, για να μην πέφτετε στη θάλασσα», λέει ο Mallon.

Με τη φωτογραφική του μηχανή Canon, ο Mallon τράβηξε πάνω από 6.000 καρέ. Παρόλο που το έργο αναβάθμισης του των βαγονιών του μετρό ολοκληρώθηκε το 2010, τα αποτελέσματά του είναι εμφανή σήμερα.

«Τα βαγόνια έχουν δημιουργήσει σχεδόν 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νέου οικοτόπου για ψάρια και ασπόνδυλα στη Νότια Καρολίνα», λέει ο Robert Martore, συντονιστής τεχνητού υφάλου με το Τμήμα Φυσικών Πόρων.

Ορισμένα μοντέλα από αυτά άντεξαν στα βαθιά νερά του ωκεανού, καθώς το 90% περίπου από αυτά παρέμεινε άθικτο και όρθιο μετά από 15 χρόνια, ενώ άλλα καταστράφηκαν γρήγορα.

Όπως και νάχει η κατάσταση των υφάλων των βαγονιών του μετρό έχει προσελκύσει την προσοχή των ψαράδων και των δυτών, καθώς η ποικιλία των ψαριών που αναπτύχθηκε, είναι εντυπωσιακή.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.