ΖΩΗ

Τα τρομερά τροχόσπιτα των τσιγγάνων

Ένας τρόπος μετακίνησης που κρατά αιώνες.

Τα βάρντο (vardo) μπορεί να παραπέμπουν στις άμαξες των αποίκων στην Αμερική, ωστόσο είναι μια παράδοση των τσιγγάνων στην Ευρώπη, οι οποίοι περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους στο δρόμο.

Αντί να στήνουν σκηνές οπουδήποτε, είχαν τις πολύχρωμες άμαξες τους με άλογα, μέσα στις οποίες έτρωγαν και κοιμούνταν. Αργότερα, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, αυτά τα τροχόσπιτα υιοθετήθηκαν ως κατοικίες από τους Ρομά.

Αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν από τη βορειοδυτική Ινδία, μια χώρα που οι προπάτορες τους άφησαν πριν από περίπου 1.500 χρόνια και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Δυτική Ασία.

Τα τελευταία εκατό χρόνια περίπου, ο λαός των Ρομά έχει εξαπλωθεί και στην Αμερική.

Οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τις άμαξες τους vardo, που προέρχονται από τη λέξη «vurdon» για καλάθι. Είναι μικρότερες από τις φορτάμαξες, τις οποίες χρησιμοποιούν οι ομάδες των εργαζομένων σε τσίρκα και έτσι, χρειάζονται λιγότερα άλογα, για να τραβήξουν.

Αυτά ήταν εξαιρετικά διακοσμημένα, περίτεχνα σκαλισμένα και λαμπερά ζωγραφισμένα. Μερικά είναι ακόμη και επιχρυσωμένα.

Οι τσιγγάνοι ήταν πολύ υπερήφανοι στα σπίτια τους με ρόδες, αλλά καθώς αυτά εξελίχθηκαν, έγιναν κάτι παραπάνω από πρακτικά υπνοδωμάτια. Λίγοι τσιγγάνοι κοιμόντουσαν μέσα σε αυτά, προτιμώντας αντίθετα να κοιμούνται σε σκηνές ή κάτω από το ίδιο το βαγόνι και τα είχαν μόνο για να τρώνε και να μεταφέρονται.

Ωστόσο, όταν πέθαινε ο ιδιοκτήτης, ήταν το έθιμο να καίνε όλα τα υπάρχοντά του, συμπεριλαμβανομένου του τροχόσπιτου, γιατί οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τα υπάρχοντα ενός νεκρού δεν πρέπει να πωλούνται. Τα χρήματα και τα κοσμήματα, ωστόσο, αφέθηκαν στην οικογένεια.

Τα vardo πολλαπλασιάστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτή η περίοδος συχνά ονομάζεται «η εποχή των καραβανιών», η οποία διήρκεσε 70 χρόνια, και ήταν ένας συνδυασμός οικονομικών παραγόντων και κοινωνικών αναταραχών, που οδήγησε στο τέλος τους.

Σήμερα υπάρχουν μόνο λίγα vardo, κυρίως σε μουσεία και στα χέρια ιδιωτών συλλεκτών.

Πληροφορίες και εικόνες Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.