ΕΡΕΥΝΑ

Υπόγεια εξερεύνηση της Σελήνης!

Το εξτρίμ σχέδιο επιστημόνων της NASA.

Σε μία νέα φάση φαίνεται να περνά η εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των διαστημικών υπηρεσιών, στρέφεται πλέον προς το εσωτερικό του φεγγαριού.

Αν οι συνθήκες αποδειχτούν κατάλληλες, τότε ενδεχομένως να έχει βρεθεί ο χώρος για τη δημιουργία βάσεων, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν ανθρώπους!

Μισό αιώνα μετά τα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας στην επιφάνεια της Σελήνης, στο ίδιο σημείο που προσεδαφίστηκε ο «Απόλλων 11», αναμένεται σε λίγα χρόνια να ξεκινήσει το σκάψιμο ένα ειδικό ρομπότ: ο Axel.

Στόχος του θα είναι τα βαθιά σπήλαια και οι κοιλότητες που είναι διάσπαρτες στη σεληνιακή επιφάνεια, και θα μπορούσαν να προσφέρουν ενδείξεις για την ιστορία του φεγγαριού.

Η αποστολή ονομάζεται «Moon Diver», και αν όλα πάνε καλά και το σχέδιο εγκριθεί από τη NASA, αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ήδη έχει επιλεγεί για μελέτη μια συγκεκριμένη κοιλότητα με βάθος περίπου 40 μέτρα, και ακολουθούν άλλα 60 μέτρα μιας σκοτεινής και μυστηριώδους σπηλιάς, κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας για την αποστολή «Moon Diver» Λάουρα Κέρμπερ (Laura Kerber), από το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, το ρομποτικό όχημα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν του φεγγαριού και τις συνθήκες στο εσωτερικό του.

Οι επιστήμονες στο 50ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης (LPSC) στο Τέξας, στις 20 Μαρτίου 2019, παρουσίασαν σχέδια για το «Moon Diver», που θα ερευνήσει και θα σκάψει πάνω από μια ντουζίνα βαθιά κοιλώματα, τα οποία είναι γνωστά.

Κάποια από αυτά είναι τόσο πλατιά όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και αρκετά μεγάλα για να καταπιούν ολόκληρα κτίρια. Αυτές οι κοιλότητες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους πλανητικούς γεωλόγους, καθώς έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αναλλοίωτες για δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Axel θα μπορούσε να ανακαλύψει τι είδους λάβα έρεε στην επιφάνεια του φεγγαριού, πόσο ισχυρές ήταν οι εκρήξεις των ηφαιστείων, ποια ήταν η ταχύτητα και η ένταση τους.

Οι πλανητικοί επιστήμονες θα μπορούν να διαπιστώσουν εάν η ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να είχε δώσει στο φεγγάρι μια ατμόσφαιρα όπως του Άρη, στο μακρινό παρελθόν, και να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των καταστροφικών επιπτώσεων των ηφαιστείων στο κλίμα του κόκκινου πλανήτη.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται, επίσης, για τα σεληνιακά σπήλαια, διότι θα μπορούσαν να παρέχουν καταφύγιο για μελλοντικό εξοπλισμό ή ακόμη και για ερευνητικά κέντρα με ανθρώπινο δυναμικό.

Κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού, οι αστροναύτες θα προστατεύονταν από την ακτινοβολία, τις βλαβερές συνέπειες της σεληνιακής σκόνης και τις δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας μεταξύ της σεληνιακής νύχτας και ημέρας.

Αλλά πριν κανείς μπορέσει να ξεκινήσει την οικοδόμηση μιας υπόγειας βάσης στο φεγγάρι, οι επιστήμονες πρέπει να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση του τι κρύβεται κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο Axel θα φέρει πολλαπλά ωφέλιμα φορτία οργάνων για να ερευνήσει ένα σεληνιακό σπήλαιο, συμπεριλαμβανομένου ενός ζεύγους φωτογραφικών μηχανών για την κοντινή απεικόνιση των τοίχων και μια κάμερα μεγάλου μήκους για να κοιτάζει και προς τα πίσω, στην αντίθετη πλευρά του λάκκου που θα ανοίγει.

Ένα πολυφασματικό μικροσκόπιο θα δίνει λεπτομερή στοιχεία για την ορυκτολογία του σπηλαίου, ενώ ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ θα μελετά τη στοιχειακή χημεία των χαρακτηριστικών του βράχου.

Μόλις ο Axel φτάσει στον πυθμένα του σπηλαίου, θα κάνει πλήρη εξερεύνηση δίνοντας την πρώτη ματιά στην ανθρωπότητα για τα υπόγεια της Σελήνης.

Βίντεο KISSCaltech

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.