ΕΡΕΥΝΑ

Τα σκυλιά ανιχνεύουν τις επιληπτικές κρίσεις!

Μπορούν να τις μυρίσουν!

Εικόνα Unsplash 

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά βοήθειας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανιχνεύουν μια ποικιλία ασθενειών, αλλά ποτέ ο σκύλος δεν έχει εξεταστεί λεπτομερώς για τις επιληπτικές κρίσεις, ούτε έχει αποδειχθεί η ύπαρξη ξεχωριστής μυρωδιάς για αυτές.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι επιληπτικές κρίσεις έχουν μυρωδιά και ότι τα σκυλιά είναι πραγματικά ικανά για το αυτό το καταπληκτικό κατόρθωμα, δηλαδή να τις ανιχνεύουν πριν ξεσπάσουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, μαζί με κάποιες μορφές καρκίνων. Ακόμα, μπορούν να μυρίσουν την ελονοσία σε φθαρμένες κάλτσες.

Η έντονη αίσθηση της όσφρησης τους επιτρέπει να ανιχνεύουν τις συνακόλουθες αλλαγές στην οσμή του σώματος ενός ατόμου που οφείλεται σε ασθένεια ή γενικότερη κατάσταση υγείας, μια συγκεκριμένη μυρωδιά την οποία οι επιστήμονες αναφέρουν ως «οσφρητικό προφίλ».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά είναι ικανά να ανιχνεύουν επιληπτικές κρίσεις προτού συμβούν – μερικές φορές έως και 5 ώρες νωρίτερα – αλλά οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να το αποδείξουν τελείως ή να καταλάβουν, πώς το κάνουν οι τετράποδοι φίλοι μας.

Τα σκυλιά μπορεί να παίρνουν τα μηνύματα πέρα ​​από το άρωμα, όπως από συγκεκριμένες συμπεριφορές, κινήσεις ή στάσεις του σώματος, πριν από την εμφάνιση μιας κρίσης.

Ταυτόχρονα, ένα «οσφρητικό προφίλ» για επιληπτικές κρίσεις δεν φαίνεται εντελώς αξιόπιστο, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι μεταβλητές κρίσεις είναι στη φύση και των ειδικών τρόπων, με τους οποίους επηρεάζεται κάθε άτομο.

Εάν ένα άρωμα που χαρακτηρίζει την κρίση ή ακόμα καλύτερα ένα άρωμα προ της κρίσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση σκύλων βοήθειας ή στην ανάπτυξη ειδικών διαγνωστικών συσκευών – μιας λεγόμενης «ηλεκτρονικής μύτης» – για να ειδοποιήσει το επιληπτικό άτομο για το επικείμενο γεγονός.

Ο στόχος της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports ήταν να διαπιστωθεί εάν τα σκυλιά είναι στην πραγματικότητα ικανά να ανιχνεύσουν μια γενική οσμή επιληπτικής κρίσης, λέει η ερευνήτρια Αμελί Καταλά (Amélie Catala) από το Πανεπιστήμιο της Ρεν, στη Γαλλία.

Σε πειράματα, η Catala και οι συνεργάτες της εξέτασαν τρία θηλυκά και δύο αρσενικά σκυλιά διαφόρων φυλών, όλα εκπαιδευμένα στην επιλογή μιας μυρωδιάς που ελήφθη από άτομο το οποίο είχε επιληψία.

Αργότερα, οι σκύλοι μύρισαν οσμές αναπνοής και σώματος από πέντε άλλα επιληπτικά άτομα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης (τα άτομα είχαν διαφορετικές μορφές επιληψίας). Επίσης, οι ερευνητές έδωσαν στους σκύλους οσμές από τα ίδια άτομα όταν δεν είχαν κρίσεις και μετά από αυτές.

Στα σκυλιά παρουσιάστηκαν επτά κουτιά, από τα οποία μόνο ένα περιείχε την οσμή που αφορούσε την κρίση. Κάθε σκύλος δοκιμάστηκε εννέα φορές κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Αυτό το συγκεκριμένο πειραματικό πρωτόκολλο είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται όταν οι επιστήμονες δοκιμάζουν την ικανότητα του σκύλου να μυρίζει τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Όλα τα σκυλιά ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν θετικά τον κάδο της κρίσης και με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονταν από 67% έως 100% (τρία από τα πέντε σκυλιά είχαν τέλειες βαθμολογίες και για τις εννέα δοκιμές).

Η ικανότητά τους να εντοπίζουν τα αρνητικά, δηλαδή δείγματα μη επιληψίας, ήταν ακόμη καλύτερη, κυμαινόμενη από 95% έως 100%.

«Από την πρώτη δοκιμή, ανταποκρίθηκαν στη «σωστή» οσμή και την μύριζαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οσμή. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα για πρώτη φορά ότι υπάρχει πράγματι μια οσμή που χαρακτηρίζει τις επιληπτικές κρίσεις», γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

«Η ευαισθησία και η εξειδίκευση οι οποίες αποκτήθηκαν ήταν μεταξύ των υψηλότερων που εμφανίστηκαν μέχρι τώρα για διάκριση ασθενειών».

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι ένα γενικευμένο «οσφρητικό προφίλ» για επιληπτικές κρίσεις είναι πραγματικό. Στο μέλλον, οι ερευνητές θα ήθελαν να εξετάσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας περισσότερα σκυλιά και ασθενείς.

Αλλά «το μέγεθος του δείγματος των σκύλων ήταν σύμφωνο με εκείνο που ακολουθείται στις περισσότερες μελέτες για την ανίχνευση ιατρικών μυρωδιών», γράφουν οι συγγραφείς.

Βίντεο NPG Press

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.