ΝΕΑ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «θησαυροφυλάκιο» των σπόρων!

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες;

Photo Credit Miksu

Η σύγχρονη «Κιβωτός του Νώε», όπως ονομάζουν την παγκόσμια αποθήκη όπου φυλάσσονται οι σπόροι της ανθρωπότητας, δεν είναι τόσο σταθερή και σίγουρη για το μέλλον, όπως πίστευαν οι ειδικοί.

Ο νορβηγικός χώρος, ο οποίος στεγάζει το θάλαμο «Doomsday Vault» ή «Seed Vault» για τη διατήρηση της προσφοράς τροφίμων της ανθρωπότητας, θερμαίνεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλον στη Γη, και η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει και 10 βαθμούς Κελσίου, πριν το τέλος του αιώνα.

Ο θόλος μέσα στον οποίο φυλάσσεται η «προστασία» της ανθρωπότητας, βρίσκεται στη Νορβηγία, στο νησί Σπιτσμπέργκεν (Spitsbergen) του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ (Svalbard), αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε απόσταση μόλις 1.120 χιλιομέτρων.

Photo Credit Dag Endresen

Η λειτουργία της «παγκόσμιας τράπεζας σπόρων» άρχισε το 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την ανθρωπότητα με σπόρους που θα παράξουν τρόφιμα, σε περίπτωση πολέμων και φυσικών καταστροφών.

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτήθηκε με εννέα εκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή του «Seed Vault» σε ένα εγκαταλελειμμένο ανθρακωρυχείο στο Σβάλμπαρντ, 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό από ψαμμίτη.

Η αποθήκευση των σπόρων στο θησαυροφυλάκιο είναι δωρεάν και εκεί βρίσκονται σπόροι, από κάθε περιοχή του πλανήτη, που αντιπροσωπεύουν 13.000 χρόνια γεωργικής ιστορίας.

Photo Credit NordGen/Johan Bäckman

Οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα στο «θησαυροφυλάκιο», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν το 2017, όταν η σήραγγα εισόδου της εγκατάστασης πλημμύρισε από το λιώσιμο των πάγων!

Με μέσες και υψηλές εκπομπές αερίων στο εγγύς μέλλον, τόσο οι θερμοκρασίες όσο και οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν δραματικά, απειλώντας τη σταθερότητα του κατεψυγμένου εδάφους της περιοχής.

Η έκθεση Climate in Svalbard 2100, η οποία ανατέθηκε σε επιστήμονες από τη Νορβηγική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, διαπίστωσε ότι εκτός από την αύξηση θερμοκρασίας 10 βαθμών, που εκτιμάται ως το χειρότερο σενάριο, η απομακρυσμένη περιοχή θα μπορούσε να παρουσιάσει αύξηση των ετήσιων βροχοπτώσεων κατά 45-65%.

Photo Credit Martyn Smith

Αυτές οι αλλαγές θα περιορίσουν την εποχή του χιονιού, θα οδηγήσουν στην αύξηση της διάβρωσης και θα επιταχύνουν την απόψυξη του πετρώματος του θόλου που συντηρεί τους σπόρους.

Ο συνδυασμός θα φέρει επίσης περισσότερες κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες και η τήξη των παγετώνων θα συμβάλει στην άνοδο της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η Αρκτική είναι ήδη γνωστό ότι θερμαίνεται γρηγορότερα από άλλες περιοχές της Γης. Όμως, οι ειδικές συνθήκες στο αρχιπέλαγος Svalbard θεωρούνται πιο ακραίες.

Photo Credit Timo Palo

«Το Svalbard και οι γύρω ωκεανοί είναι πολύ πιο ήπιοι και πιο υγροί από τον μέσο όρο για το γεωγραφικό πλάτος, εξαιτίας της σύνδεσης τους με θερμά ρεύματα από την Ισλανδία», εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεση.

Ενώ οι προβλέψεις αντιπροσωπεύουν ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης, ακόμη και οι μέσες εκπομπές αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς και σημαντικές αλλαγές στις βροχοπτώσεις.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μείωση των εκπομπών προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το Svalbard και τους κατοίκους των νησιών, καθώς και για τη σύγχρονη «Κιβωτό του Νώε».

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.