ΖΩΗ

«Χορεύοντας» με τους καρχαρίες!

Το απίθανο δέσιμο μιας γυναίκας με τα πιο επικίνδυνα ψάρια τού κόσμου.

Photo Credit Victor Douieb

Τους αγκαλιάζει, τους χαϊδεύει και μερικές φορές βάζει το χέρι της στο στόμα καρχαριών τριών μέτρων, για να τους βγάλει τα αγκίστρια των ψαράδων. Και αυτά γέρνουν επάνω της ,για να την ευχαριστήσουν «σαν σκυλάκια»!

Η Κριστίνα Ζενάτο (Cristina Zenato), η οποία ζει στις Μπάχαμες και συγκεκριμένα στο μεγαλύτερο νησί Γκραντ Μπαχάμα, έχει αφιερώσει τη ζωής της στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής και ειδικότερα των καρχαριών.

Για πολλούς το κολύμπι μαζί με καρχαρίες είναι ένας εφιάλτης, αλλά για την Cristina είναι τρόπος ζωής, καθώς ζει μαζί τους επί 25 χρόνια!

Photo Credit Paige Colwell

Όπως λέει, οι καρχαρίες την γνωρίζουν και της συμπεριφέρονται όπως τα κατοικίδια, καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει αλληλεπίδραση.

Αυτή κάθεται στο βυθό, περίπου 3 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, και οι καρχαρίες έρχονται κοντά της, γέρνουν στα γόνατά της και χαλαρώνουν!

«Η πρώτη φορά που αγκάλιασα έναν καρχαρία ήταν όταν έκανα τη δεύτερη κατάδυση μαζί τους, πριν από πολλά χρόνια. Ήρθε κοντά μου και έπεσε κατευθείαν στην αγκαλιά μου», περιγράφει στο ντοκιμαντέρ του BBC, «Blue Planet Live».

Photo Credit Paige Colwell

Όπως λέει,«ήταν ένα παιδικό όνειρο να έχω καρχαρίες για φίλους. Νόμιζα ότι κολυμπώντας μαζί τους θα ήταν αρκετό για το εκπληρώσω. Αλλά το να έρθουν επάνω μου, για να τους αγκαλιάσω και να μου πουν «εμπιστεύομαι εσένα», ήταν απίστευτο».

Η Cristina, πλέον, μπορεί να αναγνωρίσει τους καρχαρίες σαν παλιούς φίλους λόγω της σωματικής τους εμφάνισης και των κινήσεών τους. Για προστασία φορά ειδική στολή με σιδερένιο πλέγμα, σαν αυτό στις πανοπλίες, καθώς μετακινείται ανάμεσα στα ψάρια που έχουν δόντια ξυράφια.

Ωστόσο, κανένας καρχαρίας δεν της έχει επιτεθεί. Σύμφωνα με την αφήγηση της, όλα αυτά τα χρόνια, ίσως να την τραυμάτισε άθελα του κάποιος, όπως συμβαίνει και με τα κατοικίδια μας.

Photo Credit Michael Kazmaa

Στόχος της, λέει, είναι να αλλάξει η αφήγηση ότι οι καρχαρίες είναι «μηχανές που τρώνε» ή «νευρικά συστήματα που αναζητούν μονίμως φαγητό».

«Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι οι καρχαρίες είναι ευάλωτοι», λέει. «Η αποσύνδεση μεταξύ του πραγματικού κόσμου και των αντιλήψεων των ανθρώπων, είναι τεράστια. Οι καρχαρίες είναι πολύ ειρηνικοί και ανεκτικοί στην παρουσία μας».

Όσο για τη στολή που φοράει, την παρομοιάζει με την εξάρτηση σε άλλες περιπτώσεις έξω από τη θάλασσα. «Δεν μπορείτε ποτέ να πάτε με τα πόδια στο χιόνι όπου υπάρχουν πολικές αρκούδες. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο πηγαίνουμε κολυμπώντας γύρω από τους καρχαρίες».

Photo Credit BBC

Η ανταμοιβή για την προσπάθεια της, είναι να αφαιρέσει τα αγκίστρια ψαράδων, τα οποία βρίσκει σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος των καρχαριών.

Η Cristina έχει συγκεντρώσει πάνω από 200 σε 15 χρόνια και έχει δημιουργήσει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, ώστε κάποτε έβαλε όλο το χέρι της στο στόμα ενός καρχαρία για να τους βγάλει το αγκίστρι από τον λαιμό του.

Όπως λέει επρόκειτο για έναν καρχαρία, ο οποίος βρισκόταν πάντα στις καταδύσεις, αλλά δεν επέτρεπε να τον αγγίξει κανείς.

Photo Credit Amanda Cotton

«Μια μέρα εμφανίστηκε με ένα τεράστιο γάντζο κάτω από το λαιμό του. Αρχικά με άφησε να τον κοιτάξω, αλλά έπρεπε να ανοίξω το σαγόνι του για να δω πού ήταν το αγκίστρι.

Photo Cretid Chrisina Zenato

»Συνέχισε να κολυμπάει και να επιστρέφει, μέχρι να μου επιτρέψει να αφαιρέσω τον γάντζο, βάζοντας το χέρι μου μέχρι τον αγκώνα, βαθιά στο στόμα του. Τη στιγμή που τον αφαίρεσα, ήρθε κοντά μου και έγειρε το κεφάλι του επάνω μου, όπως κάνει ο σκύλος μου»!

Πηγή: Mirror / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.