ΕΡΕΥΝΑ

Σπάνια εικόνα ενός εξωπλανήτη!

Τραβήχτηκε μέσω προηγμένου τηλεσκοπίου.

Χάρη σε ένα νέο όργανο, το «Very Large Telescope Interferometer», που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητηριο (ESO), οι αστρονόμοι απεικόνισαν έναν εξωπλανήτη, δηλαδή έναν πλανήτη που δεν ανήκει στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 128,5 έτη φωτός από τη Γη.

Τα τηλεσκόπια είναι κάτι περισσότερο από απλούς φακούς και κάτοπτρα, είναι προηγμένοι ανιχνευτές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να ξεπερνούν τις πολλές προκλήσεις της παρατήρησης πολύ απομακρυσμένων αντικειμένων.

Οι εξωπλανήτες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολοι στην απεικόνιση, καθώς είναι χιλιάδες φορές πιο αδύναμοι από τα άλλα αστέρια.

Το νέο είδος παρατήρησης χρησιμοποιεί την «οπτική συμβολομετρία» και το όργανο «GRAVITY», το οποίο αποδεικνύεται ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς μπορεί να μετρήσει άμεσα το φως από τους εξωπλανήτες και όχι με βάση το πώς αλλάζουν το φως τους από τα αστέρια, τα οποία βρίσκονται σε τροχιά.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στη μελέτη τους ότι πρόκειται για ένα «τεχνικό επίτευγμα», καθώς μπορούν να κάνουν κάτι που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν.

Ο εξωπλανήτης ονομάζεται HR 8799e, και μοιάζει με τον Δία, ενώ περιστρέφεται γύρω από ένα φωτεινό αστέρι το οποίο ονομάζεται HR 8799.

Δεν πρόκειται για εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ήταν σε θέση να παρατηρήσουν οποιαδήποτε εξωπλανήτη. Το βίντεο αποτελείται από 7 εικόνες του HR 8799, οι οποίες ελήφθησαν σε διάστημα 7 χρόνων.

Τα αποτελέσματά της μελέτης των αστρονόμων δημοσιεύονται στην «Astronomy and Astrophysics».

Βίντεο European Southern Observatory (ESO)

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.