ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι πολύχρωμες ψαρόβαρκες

Καλλιτεχνική παρέμβαση για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η συνεργατική καλλιτεχνική ομάδα Boa Mistura από την Ισπανία, γνωστή για παρεμβατικές δημιουργίες σε χώρες της Νότιας Αμερικής, μετέτρεψε σε έργα τέχνης 52 σκουριασμένες βάρκες ψαράδων στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε ένα χωριό στα σύνορα με την Αϊτή, το Πεπίγιο Σαλσέδο (Pepillo Salcedo), το οποίο βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μασακρέ, τα μέλη της ομάδας με τη βοήθεια των ντόπιων άλλαξαν την εικόνα της παραλίας του χωριού.

Εκεί, που βρίσκονταν βάρκες παλιές, σκουριασμένες και διαβρωμένες από το νερό και τα χρόνια, υπάρχουν σουρεαλιστικά δημιουργήματα, με έντονα και φωτεινά χρώματα.

Η περιοχή είναι υποβαθμισμένη χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, κακή συλλογή απορριμμάτων και ελάχιστο τρεχούμενο νερό. Στην ουσία πρόκειται για μια λωρίδα με πλούσιο έδαφος και σημαντικούς υδάτινους δρόμους, που συγκρούονται με την εγκατάλειψη και τη σκουριά.

Οι καλλιτέχνες της BOA MISTURA μετέτρεψαν σε αυτοσχέδιο ναυπηγείο την παραλία, με τους ψαράδες να τρίβουν το παλιό ξύλο στις βάρκες τους και στη συνέχεια όλοι μαζί να τις βάφουν.

Τα ροζ, τα μπλε και τα πράσινα χρώματα με τα περίεργα σχέδια δεν χρησιμοποιήθηκαν τυχαία. Είναι τα χρώματα του parrotfish ή σκάρου, ενός ψαριού του οποίου η αλιεία στηρίζει την οικονομία πολλών χωριών στη Καραϊβική.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.