ΜΟΥΣΕΙΑ

Μουσείο σε παράθυρο!

Βρίσκεται σε σπίτι 600 ετών!

Ένα ζευγάρι που ζει στη Βασιλεία της Ελβετίας είχε αυτή την ιδέα, προκειμένου να παρουσιάζει τα αγαπημένα του αναμνηστικά, καθώς και οι δύο είναι συλλέκτες.

Η Ντάγκμαρ και ο Ματίας Φεργκίτ (Dagmar &Matthias Vergeat) ονομάζουν το μουσείο τους Χουσεζάγκ (Hooseagg Museeum), που σημαίνει «Μουσείο Τσέπης Παντελονιού». Το μουσείο δεν έχει είσοδο και όποιος ενδιαφέρεται, στέκεται και κοιτάζει το παράθυρο.

Οι Vergeats έχουν το μικρότερο μουσείο της Ελβετίας εδώ και 24 χρόνια και ενώ πολλές από τις εκθέσεις προέρχονται από τη δική του συλλογή αναμνηστικών, καλωσορίζουν όσους έχουν ανάλογη συλλογή 30 ή περισσότερων αντικειμένων, για να τα εκθέσουν.

Η αγάπη της Dagmar για τη συλλογή αντικειμένων ξεκινά από παιδί και από τότε κρατά τα πάντα, καθώς όπως λέει, «δεν μου αρέσει να πετάω πράγματα»

Μια ματιά στο δωμάτιο πίσω από την πόρτα του «μουσείου τσέπης» το κάνει σαφές. Υπάρχουν αμέτρητα αντικείμενα που πλαισιώνουν τους τοίχους, κρέμονται από την οροφή, και τοποθετούνται σε διάφορα σημεία για να φαίνονται. Από ρολόγια, μέχρι μπουκάλια με τα λαξευμένα πρόσωπα.

Το δωμάτιο της συλλογής ήταν το υπνοδωμάτιο της μεγαλύτερης κόρης των Vergeats. Όταν μετακόμισε, το ζευγάρι μετέφερε εκεί όλα τα αντικείμενα που είχε μαζέψει από ταξίδια ή από τοπικές αγορές.

Η Dagmar δεν τα έχει καταγράψει, αλλά υποθέτει ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες. «Κάθε μεμονωμένο αντικείμενο δεν αξίζει πραγματικά πολύ, αλλά όλα μαζί δημιουργούν μια εξαιρετική εικόνα», λέει.

Το σπίτι έχει ιστορική αξία και όταν εγκαταστάθηκαν εκεί, οι γείτονες ήθελαν να το δουν από μέσα. Τότε ανακάλυψαν τη συλλογή και τη διέδωσαν. Αποτέλεσμα ήταν να δέχονται συνεχώς επισκέψεις.

Όμως, παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κοιτάζουν τα παράθυρα του σπιτιού στο ισόγειο. Έτσι, αντί να το κλείσουν με κουρτίνες, το έκαναν «βιτρίνα» της συλλογής, την οποία αλλάζουν μετά από κάποιους μήνες έκθεσης. Άλλοτε είναι ο πύργος του Άιφελ, πολύχρωμες βελόνες πλεξίματος ή κάτι άλλο περίεργο.

Το μουσείο είχε επιτυχία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να μπουν στο σπίτι για να δουν και την υπόλοιπη συλλογή. Επίσης, δεν λείπουν εκείνοι που στέλνουν e-mail με τις συλλογές τους, για να τις εκθέσουν στο παράθυρο.

Πρόκειται για συλλέκτες από τη Ζυρίχη και πόλεις της Γερμανίας οι οποίοι έχουν συλλέξει από κούκλες, Πόκεμον, μέχρι πορσελάνινα παπούτσια και τα μικροσκοπικά μπουκάλια αρωμάτων.

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.