ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκπληκτικοί ψευδοκρατήρες!

Γεωλογικοί σχηματισμοί στην Ισλανδία.

Μοιάζουν με πραγματικούς ηφαιστειακούς κρατήρες, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για ένα ακόμα μοναδικό φαινόμενο στην Ισλανδία.

Αυτές οι ξεχωριστές μορφές γης δημιουργήθηκαν, όταν η καυτή λάβα έρεε πάνω από μια υγρή επιφάνεια, όπως ένα βάλτο ή μια λίμνη, προκαλώντας έκρηξη αερίων.

Αυτά με τη σειρά τους διαπερνούσαν την επιφάνεια της λάβας με τρόπο παρόμοιο με μια ηφαιστειακή έκρηξη και τα ιπτάμενα υπολείμματα δημιουργούσαν ένα εδαφικό εξόγκωμα, το οποίο μοιάζει με τους πραγματικούς ηφαιστειακούς κρατήρες.

Οι ψευδοκρατήρες είναι επίσης γνωστοί ως «κώνοι χωρίς ρίζες», καθώς χαρακτηρίζονται από την απουσία οποιουδήποτε αγωγού μάγματος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Μια κλασική τοποθεσία για τους ψευδοκρατήρες είναι η περιοχή της λίμνης Myvatn της βόρειας Ισλανδίας, οι οποίοι σχηματίστηκαν πριν από 2.300 χρόνια μετά την έκρηξη λάβας.

Η λάβα έπεσε στην κοιλάδα Laxárdalur στην πεδιάδα του Aðaldalur, όπου εισήλθε στον Αρκτικό Ωκεανό, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το Mývatn.

Υπήρχε μια μεγάλη λίμνη στην περιοχή εκείνη την εποχή, πρόδρομος της σημερινής Mývatn. Όταν η καυτή λάβα συνάντησε τη λίμνη, ακολουθούσαν εκρήξεις αερίου, τα οποία την έσπασαν σε μικρά κομμάτια που εκτινάχτηκαν στον αέρα.

Με επανειλημμένες εκρήξεις σε αρκετές τοποθεσίες, ομάδες ψευδοκρατήρων σχηματίστηκαν με τον ίδιο τρόπο και τώρα κυριαρχούν στο τοπίο στην περιοχή, ενώ επίσης σχημάτισαν μερικά από τα νησιά της λίμνης.

Μια ομάδα τέτοιων ψευδοκρατήρων στο Skútustaðir, στη νότια όχθη της λίμνης, προστατεύεται ως φυσικό μνημείο, το οποίο αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο. Άλλοι ανάλογοι σχηματισμοί βρίσκονται στην κοιλάδα Laxárdalur και στην περιοχή Alftaver.

Ψευδοκρατήρες, όμως, έχουν ανακαλυφθεί και στην περιοχή Athabasca Valles του πλανήτη Άρη, δείχνοντας ένα κοινό γεωλογικό στοιχείο με τη Γη.

Πληροφορίες και εικόνες Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.