ΤΟΠΟΙ

Εκθαμβωτικός υπόγειος σταθμός!

Θεωρείται ο πιο όμορφος της Ευρώπης.

Photo Credit Robertharting

Ο σταθμός του Τολέδο (Toledo Art Station) είναι το στολίδι του προγράμματος «Σταθμοί Τέχνης» που γίνεται στο μετρό της Νάπολης. Κάτω από ένα πανέμορφο μωσαϊκό οροφής ζωγραφισμένο σε ένα στροβιλώδες μοβ-μπλε μοτίβο, μια μεγάλη κυλιόμενη σκάλα κατεβαίνει περίπου 40 μέτρα κάτω σε έναν από τους βαθύτερους σταθμούς της πόλης.

Το έργο των «Σταθμών Τέχνης» (Stazioni dell’Arte) εκπόνησαν οι τοπικές αρχές, με στόχο να φτάσει η τέχνη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων μέσω των δημοσίων συγκοινωνιών, και ανατέθηκε σε σύγχρονους καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες.

Κάθε επίπεδο του σταθμού Τολέδο σχεδιάσθηκε με ένα διαφορετικό χρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα θέμα σχετικό με την πόλη. Τα τείχη και το πάτωμα του αίθριου στο πρώτο επίπεδο είναι μαύρα, υπενθυμίζοντας την άσφαλτο του σύγχρονου πολιτισμού.

Photo Credit Enzo Rippa

Τα ερείπια των αρχαίων τειχών είναι επίσης ενσωματωμένα στο αίθριο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά εμπνευσμένα από την ιστορία της Νάπολης.

Καθώς κατεβαίνετε στην κυλιόμενη σκάλα, τα τείχη γίνονται κόκκινα και κίτρινα, μια αναφορά στα χρώματα της ηφαιστειακής λάβας και του ήλιου.

Στο βαθύτερο επίπεδο, το χρωματικό σχέδιο γίνεται μπλε και πράσινο όπως η θάλασσα. Στον διάδρομο ο οποίος οδηγεί στο δάπεδο της αποβάθρας, υπάρχει μια περιβαλλοντική εγκατάσταση μήκους 25 μέτρων με δύο φωτιστικά LED που αναπαράγουν την εικόνα μιας θάλασσας, η οποία κυριαρχείται από τη συνεχή κίνηση των κυμάτων.

Photo Credit Andrea favia

Ένας μεγάλος κώνος που ονομάζεται «Crater de Luz» διασχίζει όλους τους ορόφους του σταθμού, δημιουργώντας ένα άνοιγμα πάνω από την όμορφη κυλιόμενη σκάλα η οποία οδηγεί στην πλατφόρμα, φωτίζοντας όλο το μήκος.

Έξω από το σταθμό, υπάρχουν τρεις εξαγωνικές πυραμίδες, και ένα άγαλμα από χάλυβα που ονομάζεται «Ιππότης του Τολέδο», ο οποίος θεωρείται φύλακας της εισόδου.

Ο ανελκυστήρας βρίσκεται κοντά στην κυλιόμενη σκάλα και διαθέτει κυματοειδή στέγη, ενώ ακολουθεί ένας διάδρομος, ο οποίος αποτελείται από μεγάλους πορτοκαλί κύκλους και διαθέτει καθίσματα από ηφαιστειακή πέτρα.

Photo Credit Husky

Photo Credit napoliunplugged

Photo Credit napoliunplugged

Photo Credit Vladimir Popov

Photo Credit Vladimir Popov

Photo Credit napoliunplugged

Πηγή: Atlas Onbscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.