ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο ψηλότερος ξύλινος πύργος στον κόσμο

Έχει χτιστεί στη Νορβηγία, με πρωτοποριακό υλικό.

Το Μιοστόρνετ (Mjøstårnet) στο Μπρουμεντάλ (Brumunddal) της Νορβηγίας, έχει πιστοποιηθεί ως το ψηλότερο κτίριο ξυλείας στον κόσμο από το Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και τον Αστικό Ιστό (Council on Tall Buildings and Urban Habitat).

Ο πύργος, ύψους 85,4 μέτρων, κατασκευάστηκε με τη χρήση διασταυρωμένης ξυλείας (CLT), ένα πρωτοποριακό υλικό που επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να κατασκευάζουν ψηλά κτίρια από βιώσιμη ξυλεία.

Έχει πάρει το ρεκόρ από το «Brock Commons Tallwood House» στο Βανκούβερ, με ύψος 53 μέτρα, το οποίο έχει υβριδική δομή ξύλου και σκυροδέματος.

Το «Treet στο Bergen» της Νορβηγίας, το οποίο έχει ύψος 49 μέτρα, ήταν το ψηλότερο κτίριο ξύλου μέχρι το «Mjøstårnet» να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019.

Το Mjøstårnet, το τρίτο ψηλότερο κτίριο στη χώρα, σχεδιάστηκε από την νορβηγική εταιρεία Voll Arkitekter για την AB Invest. Το 18όροφο κτίριο μικτής χρήσης περιλαμβάνει διαμερίσματα, το «Wood Hotel», πισίνα, χώρους γραφείων και εστιατόριο.

Ο ειδικός της ξυλείας Moelven Limitre εγκατέστησε τη δομή της ξυλείας του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των φρεατίων ανελκυστήρων που κατασκευάσθηκαν εξολοκλήρου από το CLT, και κολώνες από κολλημένα ξύλα.

Τα διαστρωματωμένα ξύλινα κτίρια προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το σκυρόδεμα και τον χάλυβα.

Το Mjøstårnet ολοκληρώθηκε σε πέντε στάδια κατασκευής, με τέσσερις ορόφους κάθε φορά. Μια εσωτερική σκαλωσιά και ένας μεγάλος γερανός χρησιμοποιήθηκαν για την ανύψωση των προκατασκευασμένων τμημάτων και των πλακών δαπέδου στη θέση τους.

Δεδομένου ότι το Brumunddal είναι μια περιοχή της Νορβηγίας με μεγάλη δασοκομία και βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου, τα υλικά προέρχονταν από την περιοχή.

Το Συμβούλιο για τα Ψηλά Κτίρια και τον Αστικό Ιστό (CTBUH) αναθεώρησε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές του για να αναγνωρίσει την ξυλεία ως δομικό υλικό ανταποκρινόμενο σε αυτό που χαρακτήρισε ως «ανοδική» αύξηση του αριθμού των ψηλών ξύλινων κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.