ΕΡΕΥΝΑ

Απειλή για τη ζωή οι μπατονέτες!

Αυτό υποστηρίζουν γιατροί που έζησαν μια σοκαριστική περίπτωση!

Για τις μπατονέτες έχουμε ακούσει ότι μπορούν να προκαλέσουν αρκετές επιπλοκές στα αυτιά, αλλά μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο!

Οι γιατροί στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους στην περίπτωση ενός άντρα ηλικίας 31 ετών, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, αλλά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από κατάρρευση.

Κατά την άφιξη του στα έκτακτα περιστατικά, βίωσε σπασμούς, και οι φυσικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε υπνηλία και μια μεταβαλλόμενη κατάσταση συνείδησης.

Αργότερα, αποκάλυψε ότι αισθάνθηκε πονοκεφάλους και ναυτία για αρκετές ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων αγωνιζόταν να θυμηθεί ονόματα. Κάπως πιο απειλητικά, παραδέχτηκε ότι αισθάνθηκε από «διαλείποντα πόνο στο αριστερό αυτί και απώλεια ακοής» τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όταν οι γιατροί διενήργησαν μαγνητική τομογραφία στο κρανίο του άνδρα, ανακάλυψαν αποστήματα γεμάτα με πύον στον ιστό που περιβάλλει τον εγκέφαλό του και η απόρριψη από ένα από τα αυτιά του αποκάλυψε τον ένοχο πίσω από τη μόλυνση. Ήταν ένα επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο, το Pseudomonas aeruginosa, το οποίο προκαλεί ασθένειες.

Σε αυτή την περίπτωση, η ιατρική ομάδα πιστεύει ότι το P. aeruginosa ήταν υπεύθυνο για την κατάσταση του ανθρώπου, που ονομάζεται Νεκροποιητική Εξωτερική Ωτίτιδα (NOE), η οποία επηρεάζει τον ιστό στον Εξωτερικό Ακουστικό Πόρο (EAC).

Αλλά πώς έφτασε αυτό το άσχημο βακτήριο μέσα στο κρανίο του ανθρώπου;

Μια φυσική εξέταση του λαβυρίνθου του αυτιού του έδωσε την πιο πιθανή απάντηση: ένα θραύσμα μιας μπατονέτας είχε κολλήσει στο κεφάλι – ποιος ξέρει πόσο καιρό – πιθανόν χρόνια, αν ληφθούν υπόψη τα παλαιότερα συμπτώματα πόνου και απώλειας ακοής.

Ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων που προέρχονται από ξένα σώματα μέσα στο αυτί είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εξωτερική ωτίτιδα (φλεγμονή του αυτιού, γνωστός και ως «αυτί του κολυμβητή»), εξηγούν οι ερευνητές στην μελέτη τους, αλλά δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ ότι προκαλεί ΝΟΕ.

Ευτυχώς για τον ασθενή, η απομάκρυνση του βαμβακιού και η τεράστια ποσότητα αντιβιοτικών που χορηγήθηκαν σε διάστημα οκτώ εβδομάδων, σταθεροποιούσαν τα σοβαρά νευρολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

«Όταν ολοκληρώθηκε η πορεία των αντιβιοτικών, ο ασθενής παρέμεινε συστηματικά καλά χωρίς νευρολογικό έλλειμμα και χωρίς υπολειπόμενα συμπτώματα αυτιού», γράφουν οι ερευνητές.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χρησιμοποιεί πλέον μπατονέτες, για να καθαρίσει τα αυτιά του!»

Οι ερευνητές λένε ότι η εμπειρία αυτού του ανθρώπου είναι μόνο η τελευταία απόδειξη του γιατί οι άνθρωποι δεν πρέπει να βάζουν αντικείμενα στα αυτιά τους, ακόμα και αν σκοπεύουν να καθαρίσουν εσωτερικά (πράγμα που δεν είναι απαραίτητο).

«Η χρήση μπατονέτας μέσα στα αυτιά είναι συνηθισμένη και έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ότι προκαλεί αρκετές επιπλοκές, όπως τραύματα, διάτρηση τυμπανικής μεμβράνης, προσκρούσεις στο δακτύλιο του αυτιού και μολύνσεις», αναφέρει η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Case Reports.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.