ΖΩΗ

Το χωριό που απαγορεύει τις γεννήσεις!

Και δεν είναι το μοναδικό ταμπού!

Στο χωριό Μάφι Ντόβε (Mafi Dove), στη νότια Γκάνα, ζουν περίπου 5.000 άνθρωποι, σχεδόν κανείς από τους οποίους δεν έχει γεννηθεί εκεί. Ο λόγος είναι ότι ο τοκετός θεωρείται ταμπού, γιατί προσβάλλει τους θεούς! Έτσι, οι έγκυες φεύγουν για γειτονικές κοινότητες, προκειμένου να γεννήσουν.

Όπως και πολλές άλλες κοινότητες της Γκάνας, το Mafi Dove έχει μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες.

Αλλά εκτός από τα δευτερεύοντα ταμπού που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τη ζωή των κατοίκων του, το χωριό συνεχίζει να επιβάλλει τρεις βασικούς κανόνες, οι οποίοι το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρείτε όταν επισκέπτεστε το Mafi Dove είναι η πλήρης απουσία ζώων. Εκτός από τα άγρια ​​πουλιά που πετούν πάνω από το κεφάλι, δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα πουλί ή θηλαστικό, το οποίο να βρίσκεται εκεί.

Η εκτροφή ζώων στο Mafi Dove έχει απαγορευτεί για όσο διάστημα μπορεί να θυμηθεί κανείς και αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει οποιαδήποτε στιγμή σύντομα.

Είναι ενδιαφέρον το ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στο χωριό και η σφαγή τους την ίδια μέρα, αλλά απαγορεύεται στους ανθρώπους να τα αναπαράγουν εκεί.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξει κανείς είναι η έλλειψη νεκροταφείου. Κάθε φορά που κάποιος πεθαίνει, μεταφέρεται σε νεκροταφεία σε άλλες κοινότητες.

Και το τρίτο παράξενο πράγμα στο Mafi Dove είναι ότι σχεδόν κανένας από τους κατοίκους του δεν γεννήθηκε εκεί. Ο τοκετός στο χωριό θεωρείται ταμπού, έτσι οι γυναίκες όταν πλησιάζει η ώρα να γεννήσουν, μεταφέρονται σε γειτονικά χωριά ή πόλεις.

Όταν φέρουν στον κόσμο το παιδί τους, τότε επιτρέπεται να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους μαζί του.

Επειδή οι πρόωρες γεννήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να σπάσει την παράδοση και να γεννήσει ένα μωρό στο Mafi Dove, δεν είναι ασυνήθιστο να στέλνονται οι μέλλουσες μητέρες έξω από το χωριό 1 – 2 μήνες πριν γεννήσουν.

Παράλληλα, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι γυναίκες έπρεπε να μεταφερθούν έξω από το χωριό εξαιτίας των επιπλοκών του τοκετού.

Τα ασυνήθιστα ταμπού της Mafi Dove συνδέονται με τον ιδρυτή του χωριού, έναν κυνηγό που ονομαζόταν Togbe Gbewofia Akiti.

Σύμφωνα με τους πρεσβύτερους του χωριού, όταν ο Akiti πάτησε το πόδι του στη γη όπου βρίσκεται τώρα το Mafi Dove, μια φωνή από τον ουρανό του είπε ότι ήταν ένα ιερό και ειρηνικό μέρος και ότι αν αυτός και ο λαός του ήθελαν να εγκατασταθούν εκεί, έπρεπε να τηρήσουν τρεις κανόνες: καμία εκτροφή ζώων, καμία ταφή και καμία γέννηση!

«Όπου υπάρχει κακό, δεν υπάρχει ανάπτυξη», δηλώνουν οι πρεσβύτεροι του Mafi Dove. «Λόγω αυτών των ταμπού, δεν υπήρξε ποτέ αιματοχυσία, εγκλήματα και άλλες παρανομίες. Έχετε τη δυνατότητα να φέρετε ζώα και να τα σφάξετε στη γη, οι γυναίκες είναι ελεύθερες σε όλα, αλλά δεν επιτρέπεται να γεννήσουν. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που δεσμευόμαστε από αυτά τα ταμπού», λένε χαρακτηριστικά.

Η πλήρης αποτροπή του τοκετού είναι σχεδόν αδύνατη και οι πρεσβύτεροι της Mafi Dove παραδέχονται ότι υπήρξαν περιπτώσεις γεννήσεων μωρών στο χωριό.

Ωστόσο, αυτές είναι σπάνιες εξαιρέσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν προσεκτικά για να αποφευχθεί ο θυμός των θεών. Η οικογένεια της μητέρας πρέπει να προειδοποιεί τους πρεσβύτερους μόλις συμβεί τυχαία γέννηση, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να εκτελέσουν μια τελετουργία, για να «καθαρίσουν» το χωριό και να κατευνάσουν τους θεούς.

Παρόλο που μερικοί οι τοκετοί στο χωριό κρύβονται από τους τοπικούς ηγέτες, οι «παραβάτες» δεν τιμωρούνται από την κοινότητα, αλλά θα αντιμετωπίσουν την οργή των θεών.

Η γενική πεποίθηση είναι ότι οι μητέρες που παραβιάζουν αυτόν τον αρχαίο κανόνα, κινδυνεύουν να γεννήσουν μη φυσιολογικά μωρά, με παραμορφώσεις ή άλλα προβλήματα υγείας…

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες αμφισβητούν τα ταμπού και ζητούν να είναι σε θέση να γεννήσουν τα μωρά τους στο χωριό, χωρίς να αποφεύγονται από την κοινότητα, αλλά οι πρεσβύτεροι αρνούνται να σταματήσουν την παράδοση.

Είναι πεπεισμένοι ότι η τήρηση αυτών των παραδόσεων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία του Mafi Dove και του λαού του.

Ωστόσο, έχουν κάνει μια παραχώρηση, εγκρίνοντας την κατασκευή ενός μαιευτηρίου στα περίχωρα του χωριού, έτσι ώστε οι γυναίκες να μπορούν να γεννούν κοντά στο σπίτι τους.

Βίντεο BBC

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.