ΕΡΕΥΝΑ

Έχουν οι άνθρωποι έκτη αίσθηση;

Και αν ναι, σε τι τους βοηθά;

Photo Credit Unsplash 

Εντυπωσιάζουν τα ευρήματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι έχουν μια έκτη αίσθηση, τη μαγνητική. Κάτι που υπάρχει σε άλλα πλάσματα, από μέλισσες μέχρι πουλιά, βοηθώντας στον προσανατολισμό τους, σαν μια πυξίδα.

«Είναι μέρος της εξελικτικής ιστορίας μας», δήλωσε ο Τζο Κίρσβικ (Joe Kirschvink), γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εξέτασε τη σχέση του ανθρώπου με τον μαγνητισμό.

Για δεκαετίες, υπήρξε μια αλληλουχία μεταξύ των θετικών αναφορών και αποτυχιών στην προσπάθεια να αποδειχτεί το χαρακτηριστικό του μαγνητισμού στους ανθρώπους.

Όπως έγραψε η ερευνητική ομάδα στο «The Conversation», τα μικτά αποτελέσματα στους ανθρώπους μπορεί να οφείλονται στο γεγονός ότι σχεδόν όλες οι παλαιότερες μελέτες βασίστηκαν στη συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Έτσι, αυτοί στη μελέτη τους προσέγγισαν διαφορετικά το θέμα: Αυτό που βρήκαν, παρέχει την πρώτη συγκεκριμένη νευροεπιστημονική απόδειξη ότι οι άνθρωποι έχουν μια μαγνητική αίσθηση.

Η Γη περιβάλλεται από ένα μαγνητικό πεδίο, που παράγεται από την κίνηση του υγρού πυρήνα του πλανήτη. Γι’ αυτό μια μαγνητική πυξίδα δείχνει βόρεια.

Τα τελευταία 50 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι εκατοντάδες οργανισμοί έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται σε αυτό το γεωμαγνητικό πεδίο.

Σε ορισμένα έντομα – όπως οι μέλισσες – οι γεωμαγνητικές συμπεριφορές είναι τόσο ισχυρές όσο οι αντιδράσεις τους στο φως, την οσμή ή την αφή.

Photo Credit Carnegie Mellon University

Οι βιολόγοι έχουν εντοπίσει ισχυρές αντιδράσεις σε σπονδυλωτά, από ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πολλά πουλιά και ποικιλία θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων φαλαινών, τρωκτικών, νυχτερίδων, αγελάδων και σκύλων, οι οποίοι μάλιστα μπορεί να εκπαιδευτούν για να βρουν έναν κρυμμένο μαγνήτη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 34 συμμετέχοντες απλώς να καθίσουν στον θάλαμο δοκιμών, ενώ κατέγραφαν απευθείας την ηλεκτρική δραστηριότητα στους εγκεφάλους τους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).

Στον πειραματικό θάλαμο οι επιστήμονες έκαναν μετακίνηση του μαγνητικού πεδίου χωρίς, όμως, ο εγκέφαλος να δεχτεί σήμα για μετακίνηση του κεφαλιού.

Ωστόσο, οι εγκέφαλοι «ανησυχούσαν» με την απροσδόκητη αλλαγή στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου, αν και οι συμμετέχοντες αγνοούσαν όλες αυτές τις μετατοπίσεις που έκαναν οι ερευνητές.

Ένιωσαν ότι δεν είχε συμβεί τίποτα κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πειράματος – απλά κάθισαν μόνοι και σιωπηλοί επί μια ώρα. Όμως, οι εγκέφαλοι τους αποκάλυψαν ένα ευρύ φάσμα διαφορών.

Κάποιοι εγκέφαλοι δεν έδειξαν σχεδόν καμία αντίδραση, ενώ άλλοι αντέδρασαν μετά από μια μετατόπιση μαγνητικού πεδίου.

Μια ανθρώπινη αντίδραση στα μαγνητικά πεδία της Γης μπορεί να φαίνεται περίεργη. Αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία για μαγνητική αίσθηση στα ζώα, θα ήταν πιο περίεργο αν οι άνθρωποι είχαν χάσει εντελώς κάθε τελευταίο κομμάτι αυτής της δυνατότητας κατά τη βιολογική εξέλιξη τους.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει στοιχεία ότι οι άνθρωποι έχουν μαγνητικούς αισθητήρες που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο – μια άγνωστη προηγουμένως αισθητική ικανότητα στο υποσυνείδητο ανθρώπινο μυαλό. Η πλήρης έκταση της μαγνητικής κληρονομιάς μας πρέπει να ανακαλυφθεί», κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.