ΤΟΠΟΙ

Σώστε την έρημο από το δάσος!

Αντιστράφηκαν τα πράγματα στην Πολωνία.

Photo Credit Bansp

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν μια ερημική έκταση, ώστε να μην μετατραπεί σε τμήμα του γειτονικού δάσους!

Η έρημος Μπλεντόφ (Bledow Desert) είναι μια περιοχή, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση άμμου στην Κεντρική Ευρώπη, μακριά από τη θάλασσα, και δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν από το λιώσιμο των παγετώνων.

Καταλαμβάνει έκταση 32 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το στρώμα της άμμου έχει μέσο βάθος 40 μέτρων, ενώ το μέγιστο ξεπερνά τα 70 μέτρα.

Photo Credit Wilson44691

Στη δημιουργία της έπαιξε ρόλο και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών εργάζονταν σε ορυχείο ασημιού που υπήρχε στην περιοχή.

Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εξόρυξης, μείωσαν τη στάθμη των υπογείων υδάτων σε τέτοιο βαθμό, ώστε το έδαφος δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει τη χλωρίδα της περιοχής.

Επειδή το τοπίο αλλάζει απότομα, υπάρχει και ένας θρύλος για τη δημιουργία του αφύσικου σκηνικού. Λέγεται ότι η έρημος ήταν έργο του διαβόλου. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ο διάβολος πέταξε την άμμο εκεί για να θάψει το παλιό ορυχείο και να αφαιρέσει από την κοινωνία την τοπική πηγή πλούτου.

Photo Credit Manfred Rakelhuhn

Η ζημιά, όπως φαίνεται, δεν ήταν μόνιμη. Με την πάροδο του χρόνου, το δάσος άρχισε να ανακτά το τμήμα της άμμου και να εξαπλώνεται πάνω στο έδαφος.

Όμως, η φύση… συναντά αντιδράσεις! Από το 2013, οι ντόπιοι δημιούργησαν ένα κίνημα σωτηρίας της ερήμου και κάνουν ότι μπορούν για να παραμείνει αυτό το ασυνήθιστο τοπίο για τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.

Photo Credit Jerzy Opioaa

Photo Credit Bansp

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.