ΕΡΕΥΝΑ

Περιστέρια συλλέγουν δεδομένα για το κλίμα και τη ρύπανση!

Νέα καθήκοντα μετά το… ταχυδρομείο!

Σημαντικό εργαλείο για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις, θεωρούν τα περιστέρια ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία.

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα μικροσκοπικό σύνολο αισθητήρων, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε μικροσκοπικό σακίδιο που μπορεί να προσδεθεί στις πλάτες των περιστεριών.

Ο Ρικ Τόμας (Rick Thomas), ο ερευνητής που καθοδηγεί το έργο, χρησιμοποιεί τα πουλιά για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα αστικά μικροκλίματα, όπως τις μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας και των ανέμων που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες πόλεις.

Για την πραγματοποίηση του έργου, οι επιστήμονες συνεργάζονται με τοπικούς εθελοντές, οι οποίοι διαθέτουν περιστροφικά περιστέρια: μια ποικιλία περιστεριών, τα οποία επιλέχτηκαν για την ικανότητά τους να διατηρούν τον προσανατολισμό τους και να βρίσκουν το σπίτι τους.

Όταν τα πουλιά επιστρέψουν από τη βόλτα τους, οι αισθητήρες ανακτώνται και τα δεδομένα μεταφορτώνονται. Το σακίδιο κάθε πουλιού διαθέτει GPS για να δείχνει τη θέση των ανάλογων πληροφοριών, οι οποίες αφορούν τη θερμοκρασία, την υγρασία, το φως του περιβάλλοντος, καθώς και την ένταση του αέρα.

Κατά το σχεδιασμό των αισθητήρων, η ομάδα ακολούθησε αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, για να βεβαιωθεί ότι το σακίδιο δεν καταστρέφει τα φτερά των περιστεριών. Ολόκληρο το πακέτο είναι λιγότερο από το 3% του σωματικού βάρους του πουλιού, όπως συμβαίνει και στην τοποθέτηση επιστημονικού εξοπλισμού σε άγρια ζώα.

Μέχρι σήμερα, τα πέντε πουλιά που εμπλέκονται στο έργο έχουν καταγράψει 41 πτήσεις και έχουν καλύψει σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα. Η επέκταση του έργου σε άλλες πόλεις θα απαιτούσε περισσότερα περιστέρια και, βέβαια, μεγαλύτερα κεφάλαια.

Κάθε πακέτο αισθητήρων κοστίζει περίπου 250 δολάρια, καθιστώντας το μια χαμηλού κόστους λύση για την απόκτηση δεδομένων σε δύσκολους χώρους.

Τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται από τα περιστέρια, μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να προβλέψουν πώς μετακινείται η ατμοσφαιρική ρύπανση γύρω από τις πόλεις, ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι πού μπορούν να χτίσουν βασικές υποδομές όπως νοσοκομεία και σχολεία.

Ο εντοπισμός των σημείων ενδιαφέροντος μπορεί επίσης να βοηθήσει τους δημόσιους υπαλλήλους να εφαρμόσουν πολιτικές για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, καθώς οι πόλεις μας συνεχίζουν να ζεσταίνονται.

Η περαιτέρω ανάπτυξη αισθητήρων, όπως οι αισθητήρες αερίου, θα μπορούσαν να δώσουν στους επιστήμονες και στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, όσο το δυνατόν συντομότερα στοιχεία για τους ρύπους στον αέρα.

Ο Thomas ελπίζει να αναπτύξει έναν αισθητήρα που θα είναι ενεργητικά αυτοσυντηρούμενος, επιτρέποντάς του να εξοπλίσει άγρια ​​πτηνά.

Η προσθήκη ηλιακών συλλεκτών μπορεί να αποδειχθεί υπερβολικό βάρος για ένα μικρό περιστέρι, γι’ αυτό σκέφτεται να χρησιμοποιήσει γλάρους, όταν θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τους.

Πηγή: Gizmodo / Photo Credit Rick Thomas / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.