ΖΩΗ

Το κτίριο που… κλέβει το σώμα σας!

Το χρησιμοποιεί για ενέργεια!

Photo Credit Arild Vågen

Όχι, βέβαια, στην κυριολεξία, αλλά παίρνει τη ζέστη που δημιουργούν οι μετακινούμενοι επιβάτες στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Στοκχόλμης και την αξιοποιεί κατάλληλα.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα ξεκίνησε το 2017 και διαφέρει από παρόμοια σε άλλες χώρες, γιατί η ζέστη μεταφέρεται και έξω από τον σταθμό.

Κάθε ημέρα μετακινούνται από εκεί σχεδόν μισό εκατομμύριο επιβάτες, οι δραστηριότητες των οποίων παράγουν ένα τεράστιο ποσό θερμότητας. Προσθέστε σε αυτό τις φωτιές που καίγονται στις κουζίνες των διαφόρων εστιατορίων και έτσι δημιουργείται ένας ζεστός εσωτερικός χώρος, ακόμη και σε ένα παγωμένο πρωινό του χειμώνα.

Πριν από δύο χρόνια, οι μηχανικοί μιας σουηδικής εταιρείας ακινήτων, που ονομάζεται Jernhusen, βρήκαν έναν τρόπο να αξιοποιήσουν αυτή την υπερβολική ενέργεια και να την μεταφέρουν και σε άλλα κτίριο σε διπλανό οικοδομικό τετράγωνο.

Η χρήση της θερμότητας του σώματος για να ζεσταθεί ένας χώρος, δεν είναι μια νέα έννοια. Σχεδόν σε κάθε κτίριο που γεμίζει, όπως εμπορικά κέντρα και κινηματογραφικές αίθουσες, παράγεται θερμότητα. Το καινούργιο στον σταθμό είναι η λήψη της θερμότητας, η οποία περισσεύει, και η μεταφορά της σε άλλο κτίριο.

Photo Credit Art L

Πώς λειτουργεί αυτό; Οι εναλλάκτες θερμότητας που είναι εγκατεστημένοι στο σύστημα εξαερισμού του σταθμού απορροφούν την πλεονάζουσα θερμότητα του σώματος και τη χρησιμοποιούν, για να ζεσταίνουν το νερό σε υπόγειες δεξαμενές.

Στη συνέχεια, το νερό αντλείται μέσω σωλήνων σε κτίριο γραφείων περίπου 100 μέτρα μακριά, όπου ενσωματώνεται στο κύριο σύστημα θέρμανσης. Όχι μόνο το σύστημα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά μειώνει επίσης το ενεργειακό κόστος του συγκροτήματος γραφείων κατά 25%.

Η τεχνολογία λειτουργεί σε χώρες όπως η Σουηδία, όπου η ενέργεια είναι δαπανηρή και η χειμερινή θερμοκρασία είναι χαμηλή. Άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορεί να μην δουν τα ίδια οικονομικά οφέλη μετά την επένδυση στη μόνωση, στους σωλήνες και στις αντλίες.

Υπάρχουν και άλλοι περιορισμοί, όπως το ότι τα κτίρια πρέπει να είναι κοντά μεταξύ τους, διαφορετικά η θερμότητα θα χαθεί αν χρειαστεί να αντληθεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Photo Credit Mirah V. Lucas

Το έργο θέρμανσης στον Κεντρικό Σταθμό της Στοκχόλμης δεν είναι το μοναδικό στο είδος του. Στον σταθμό Rambuteau Métro στο Παρίσι, ένα παρόμοιο σύστημα λειτουργεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Η θερμότητα που παράγεται από τα σώματα των επιβατών καθώς και από τα τρένα, χρησιμοποιείται για τη θέρμανση μιας πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σταθμό του μετρό.

Στο Όσλο, η σπατάλη θερμότητας από ακατέργαστα λύματα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών. Παρόμοια έργα εκτελούνται και σε άλλες χώρες, όπως στη Φινλανδία, όπου τα λύματα χρησιμοποιούνται ως πηγή θερμότητας, αλλά και στην Αυστρία.

Επίσης, το Mall of America στη Μινεσότα, στις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί τη θερμότητα των σωμάτων των αγοραστών, για να συμπληρώσει το σύστημα θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.