ΒΙΝΤΕΟ

Να πώς ένα χταπόδι αλλάζει χρώμα στον ύπνο του!

Δεν αποκλείεται και να ονειρεύεται…

Ένα ξεχωριστό βίντεο μας δείχνει κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα: τον τρόπο που ένα χταπόδι αλλάζει χρώματα όταν κοιμάται, ενδεχομένως για λόγους καμουφλάζ, καθώς απολαμβάνει τον ύπνο του!

Τα πλάνα «ρίχνουν» μια σπάνια ματιά σε ένα χταπόδι της Καραϊβικής (Octopus hummelincki), το οποίο κοιμάται του καλού καιρού στο καλά φωτισμένο ενυδρείο του. Και καθώς «ροχαλίζει», το χρώμα του δέρματος του αλλάζει κατά διαστήματα, από το φωτεινό σε σκοτεινό και ξανά φωτεινό.

Το βίντεο καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2017 στο Μπατερφλάι Παβίγιον (Butterfly Pavilion), ένα μη κερδοσκοπικό ζωολογικό κήπο, στο Γουέστμινστερ (Westminster) του Κολοράντο, από τη Ρεβέκκα Ότεϊ (Rebecca Otey) η οποία εργαζόταν τότε εκεί, και το μοιράστηκε στο YouTube στις 16 Φεβρουαρίου 2018.

Στην αρχή του βίντεο, το χταπόδι αρχικά είναι λευκό. Όμως, καθώς βυθίζεται στον ύπνο του, εμφανίζονται στο δέρμα του σκοτεινά μοτίβα, τα οποία πάλλονται με την αναπνοή του. Στη συνέχεια, το χταπόδι σκεπάζεται με ένα σκούρο χρώμα, το οποίο σιγά σιγά ξεθωριάζει πάλι σε λευκό.

Οι αλλαγές χρωμάτων προκαλούνται σύμφωνα με τους ερευνητές από τα χρωματοφόρα κύτταρα του χταποδιού, τα οποία διαστέλλονται ή συστέλλονται για να αλλάξουν χρώματα και μοτίβα στο σώμα του.

Δύο τύποι κυττάρων, ιριδοφόρα και λευκοφόρα, πιστεύεται ότι ανιχνεύουν τα χρώματα, τα οποία το δέρμα του χταποδιού διαμορφώνει στη συνέχεια. Χωρίς αυτά, τα χταπόδια δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν αυτές τις αποχρώσεις, λέει η Σάρα Στίβενς (Sara Stevens), από το ενυδρείο Pavilion Butterfly.

«Οι ακριβείς διαδικασίες για το πώς στη συνέχεια ταιριάζει τα χρώματα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές, αν και είναι πολύ καλά μελετημένες», πρόσθεσε.

Τα κεφαλόποδα, τυπικά, ενεργοποιούν τις υπερδυνάμεις καμουφλάζ τους ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες γύρω από αυτές. Έτσι, αυτό το χταπόδι που αναπαύεται σημαίνει ότι ονειρεύεται μια απειλή;

Η έρευνα για τον ύπνο των κεφαλόποδων και τα όνειρα έχει αυξηθεί με την πάροδο των ετών, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα αν ονειρεύονται με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τη Stevens.

«Υποτίθεται ότι τα διάφορα είδη χταποδιών μπορεί να παρουσιάζουν κάτι πολύ παρόμοιο με τους κύκλους REM στους ανθρώπους – αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν αν το επιτυγχάνουν», είπε.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους (ή τα σπονδυλωτά), τα χταπόδια δεν έχουν συγκεντρωμένο εγκέφαλο. Αντ’ αυτού, έχουν πολλαπλά «μυαλά» – δεσμίδες νευρώνων – που κατανέμονται στα άκρα τους.

Αυτό το ασυνήθιστο νευρικό σύστημα προσδίδει στα χταπόδια ακριβή έλεγχο των κυττάρων που αλλάζουν χρώματα. Ωστόσο, αυτή η ικανότητα μπορεί να μην είναι εξολοκλήρου υπό τον έλεγχό τους όλη την ώρα, συμπλήρωσε η Stevens.

«Αλλά δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις: Ονειρεύονται και τι ονειρεύονται;»

Βίντεο Rebecca Otey

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΒΙΝΤΕΟ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.