ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «βασίλισσα των ελεφάντων»!

Οι τελευταίες εικόνες πριν από τον θάνατο της.

«Αν υπήρχε μια βασίλισσα ανάμεσα στους ελέφαντες, θα ήταν σίγουρα αυτή», γράφει ο διάσημος φωτογράφος άγριας ζωής Γουίλ Μπούραρντ-Λούκας (Will Burrard-Lucas), ο οποίος τράβηξε στην Κένυα τις τελευταίες φωτογραφίες από το μεγαλοπρεπές ζώο.

Ο Burrard-Lucas ανέλαβε να παρουσιάσει την όμορφη φύση και τους ελέφαντες στο Τσάβο, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Tsavo Trust και Kenya Wildlife Service, με αποτέλεσμα να ζήσει για άλλη μια φορά δίπλα στα κοπάδια των ελεφάντων και την επιβλητική «βασίλισσα».

Ο φωτογράφος χρησιμοποίησε την εφεύρεση του Beetlecam (μικρό τηλεχειριζόμενο  όχημα με ενσωματωμένη DSLR φωτογραφική μηχανή), που μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στα ζώα, χωρίς να τα ενοχλεί με την παρουσία του.

Παράλληλα, έστησε φωτογραφικές παγίδες οι οποίες απαθανατίζουν τα ζώα, που περνούν από μπροστά. Ο Burrard-Lucas εντυπωσιάστηκε από τον  θηλυκό ελέφαντα «F_MU1», με  τεράστιους χαυλιόδοντες. Ανήκε σε ένα σπάνιο είδος, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο 20 σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η «F_MU1″ ήταν γερασμένη, αλλά εμφανιζόταν με εντυπωσιακή χάρη. Οι χαυλιόδοντες της φαίνονταν ότι έξυναν το έδαφος μπροστά της. Ήταν σαν ένα απομεινάρι από μια περασμένη εποχή» επισήμανε.

Η «F_MU1», όπως την είχαν καταχωρημένη στα αρχεία τους οι οργανώσεις, έζησε πάνω από 60 χρόνια, μια ειρηνική ζωή, καταφέρνοντας να αποφύγει τις επιθέσεις από λαθροθήρες οι οποίες σκοτώνουν ελέφαντες για να πάρουν τους χαυλιόδοντες τους.

«Ο χαρακτήρας της ήταν ήπιος και ήρεμος. Μερικές φορές έφτανε τόσο κοντά σε μένα που θα μπορούσα να την αγγίξω», περιέγραψε ο Burrard-Lucas την εμπειρία του δίπλα σε αυτόν τον ευγενικό γίγαντα.

Δυστυχώς, καθώς ο Will φωτογράφιζε τους ελέφαντες, μια παρατεταμένη ξηρασία δυσκόλευε την επιβίωση των ζώων, κυρίως των μικρών και ηλικιωμένων. Το φαγητό ήταν σπάνιο και αυτή πιθανότατα ήταν η αιτία του θανάτου της «βασίλισσας» δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι εικόνες και το βίντεο του Burrard-Lucas όχι μόνο δείχνουν πόσο μεγαλοπρεπή και βασιλική ήταν η ελεφαντίνα, αλλά είναι μαρτυρία της ομορφιάς της. Οι φωτογραφίες από το Tsavo παρουσιάζονται στο νέο βιβλίο του Will, με τίτλο «Γη των Γιγάντων».

Σε έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2002 και 2011 εκτιμάται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ελεφάντων στα δάση μειώθηκε κατά 62%. Ως αιτία αναφέρεται η αυξανόμενη ζήτηση ελεφαντόδοντου στην Άπω Ανατολή.

Βίντεο Will Burrard-Lucas

Πηγή: Bored Panda / Photo Credit Burrard-Lucas / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.