ΕΡΕΥΝΑ

Τι υπάρχει μέσα σε ένα smartphone;

Επιστήμονες το έβαλαν στο μπλέντερ και τρελάθηκαν με όσα βρήκαν!

Πολύτιμα μέταλλα και σπάνια ορυκτά από εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής, ακόμα και χρυσάφι, βρήκαν ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ (Plymouth), οι οποίοι έκαναν ένα πείραμα με σκοπό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν συσκευές.

Οι επιστήμονες έβαλαν το κινητό σε ένα μπλέντερ για να διαλυθεί πλήρως. Στη συνέχεια έκαναν χημική ανάλυση των υλικών που βρίσκονται μέσα σε αυτό, τα οποία αναμίχθηκαν με υπεροξείδιο του νατρίου – ένα ισχυρό οξειδωτικό – σε σχεδόν 500 βαθμούς Κελσίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συσκευή περιείχε 33 γραμμάρια σιδήρου, 13 γραμμάρια πυριτίου και 7 γραμμάρια χρωμίου, καθώς και μικρότερες ποσότητες άλλων άφθονων ουσιών.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές δήλωσαν ότι το τηλέφωνο διαθέτει επίσης ορισμένα «κρίσιμα στοιχεία» συμπεριλαμβανομένων 900 μικρογραμμαρίων βολφραμίου, 70 μικρογραμμαρίων κοβαλτίου και μολυβδαινίου, καθώς και 160 μικρογραμμαρίων νεοδυμίου και 30 μικρογραμμαρίων πρασεοδυμίου.

Ακόμη, διαπίστωσαν ότι κάθε τηλέφωνο περιείχε 90 μικρογραμμάρια αργύρου και 36 μικρογραμμάρια χρυσού.

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό σημαίνει πως για τη δημιουργία ενός τηλεφώνου, χρειάζεται εξόρυξη 10-15 κιλών μεταλλεύματος, συμπεριλαμβανομένων 7 κιλών χρυσού υψηλής ποιότητας, 1 κιλού χαλκού, 750 γραμμάρια βολφραμίου και 200 ​​γραμμάρια νικελίου.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι για την κατασκευή αυτών των περίπλοκων συσκευών δημιουργείται μια «σημαντική πίεση στον πλανήτη» με την εξόρυξη των στοιχείων που το αποτελούν .

Όπως διευκρίνισαν, οι σπάνιες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων του νεοδυμίου και του πρασεοδυμίου, του χρυσού, του αργύρου και του κασσίτερου,  του βολφραμίου και του κοβαλτίου,  εξορύσσονται από τις ζώνες που πλήττονται από πολέμους.

Αυτός ο τύπος εξόρυξης και το παράνομο εμπόριο ελέγχονται συχνά από ένοπλες ομάδες, γεγονός που συμβάλλει στη συντήρηση ενός φαύλου κύκλου συγκρούσεων και παιδικής εργασίας.

Κάθε χρόνο, παράγονται σε όλο τον κόσμο 1,4 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Plymouth,  οπότε μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τι ποσότητες μεταλλευμάτων απαιτούνται.

Πάντως, ο Δρ Κόλιν Γουίλκινς (Colin Wilkins), λέκτορας της οικονομικής γεωλογίας, δήλωσε ότι η εξόρυξη μπορεί να γίνει μέρος της επίλυσης των προβλημάτων του κόσμου.

«Είμαστε τώρα σε ένα κλίμα όπου οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο κοινωνικά υπεύθυνοι και ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο αυτού που αγοράζουν», είπε.

»Μερικές από τις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσής τους.

»Είναι ένα θετικό σημάδι ότι η κοινωνία που πετούσε τα πάντα στα σκουπίδια για δεκαετίες, αλλάζει, και ελπίζουμε ότι αυτό το έργο θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις συμπεριφορές τους».

Βίντεο University of Plymouth

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.