ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σουρεαλιστική τοξική λίμνη!

Σκέπασε με απόβλητα ένα ολόκληρο χωριό.

Το χωριό Γκεαμάνα (Geamana) ήταν κάποτε μια ακμάζουσα κοινότητα, η οποία έχει σκεπαστεί με δηλητηριώδη νερά που προέρχονται από ορυχεία χαλκού.

Οι εικόνες που τράβηξε ο Ρουμάνος φωτογράφος Κριστιάν Λίποβαν (Cristian Lipovan) προκαλούν θλίψη για αυτό που υπήρχε πριν από 40 χρόνια και τώρα έχει μετατραπεί σε μια νεκρή λίμνη.

Όπως γράφει ο ίδιος, «η λίμνη Geamana εκπέμπει δύναμη, αλλά και μυστικισμό, μέσα από τα ζωντανά χρώματα των δηλητηριωδών υδάτων που κρύβουν τα σπίτια των ανθρώπων, την εκκλησία και την ιστορία ενός ολόκληρου χωριού».

Αυτό το ρουμάνικο χωριό έτυχε να βρίσκεται κοντά στα ορυχεία χαλκού Ρόσια Πογιένι (Rosia Poieni), στα βουνά Απουσένι (Apuseni), τα οποία θεωρούνταν τα μεγαλύτερα στη Ρουμανία.

Σήμερα, έχει σταματήσει η εκμετάλλευση του, αλλά όταν ήταν στην ακμή του παρήγαγε περίπου 11.000 τόνους χαλκού τον χρόνο, καθώς και πολλά τοξικά απόβλητα που έπρεπε να αποθηκευτούν.

Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο θυσιάστηκε το Geamana. Με εντολή Τσαουσέσκου το 1978, οι οικογένειες μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή και το χωριό μετατράπηκε σε λίμνη αποβλήτων.

Καθώς η εκμετάλλευση των ορυχείων συνεχίστηκε, η λίμνη αυξανόταν όλο και περισσότερο, απορροφώντας το χωριό και δημιουργώντας το σουρεαλιστικό τοπίο που υπάρχει σήμερα. Τα μόνα που σώζονται, είναι η εκκλησία και μερικά σπίτια, τα οποία δεν έχει σκεπάσει το νερό.

Πηγή: Bored Panda / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.