ΝΕΑ

Τεχνητή βροχή κατά ρύπανσης!

Νότια Κορέα και Κίνα θέλουν να «ξεπλύνουν» την ατμόσφαιρα!

Photo Credit Ed Jones

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί εφιάλτη για πολλές μεγαλουπόλεις του πλανήτη, όμως κάποιες από αυτές ξεπερνούν τα τυποποιημένα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή λειτουργίας εργοστασίων και κάνουν ένα βήμα παραπέρα, έστω και αν δεν υπάρχει σιγουριά.

Στη Σεούλ το πρόβλημα της ρύπανσης συνεχώς επιδεινώνεται και το μέτρο που αποφασίστηκε, είναι η «σπορά νεφών» στον ουρανό, τα οποία θα φέρουν βροχή που θα «ξεπλύνει» την ατμόσφαιρα.

Είναι μια μέθοδος που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι λειτουργεί αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με την ιδέα της «σποράς νεφών», θα απελευθερώνονται στον αέρα από αεροπλάνα χημικές ουσίες, με σκοπό την ενθάρρυνση σχηματισμού σταγονιδίων νερού. Η βροχή η οποία θα δημιουργείται, θα τραβά τα ρυπογόνα σωματίδια καθώς πέφτει και θα καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, προηγούμενα πειράματα δεν κατέληξαν σε θετικά συμπεράσματα και, μάλιστα, η Νότια Κορέα έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια τον Ιανουάριο του 2019.

Photo Credit Johan_Kok

Μέχρι στιγμής, η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλίσει καλό καιρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και για την επίλυση της έλλειψης νερού, αλλά πρέπει πρώτα να παρουσιαστούν συγκεκριμένοι τύποι σύννεφων, για να δώσουν τεχνητή ώθηση στις βροχοπτώσεις.

Για το θέμα αυτό υπάρχει μια διαρκής συζήτηση, καθώς η βροχή μπορεί να καθαρίσει τον αέρα από τα ρυπογόνα σωματίδια, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν σε ποιο βαθμό και πόσο αποτελεσματική μπορεί να αποδειχτεί σαν οριστική λύση.

Παρόλα αυτά, η Νότια Κορέα θα εφαρμόσει και πάλι αυτό το μέτρο. Το έργο διεξάγεται σε συνεργασία με την Κίνα, καθώς πολλά από τα λεπτά σωματίδια σκόνης που σκεπάζουν την ατμόσφαιρα προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Προφανώς οι τεχνητές βροχοπτώσεις θα δημιουργηθούν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα, στα δυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Όποια και αν είναι η αποτελεσματικότητα ή όχι της χρήσης τεχνητής βροχής για την απομάκρυνση της ρύπανσης, αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρέπει να αναληφθεί δράση γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκαν το 2018, το 93% των παιδιών παγκοσμίως κάτω των 15 ετών αναπνέουν μολυσμένο αέρα.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.