ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αρχαίος βάτραχος με έναν «γαλαξία» στην πλάτη!

Οι «συγγενείς» του ζούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια!

Αυτός ο πορτοκαλί βάτραχος με τις αμέτρητες άσπρες κηλίδες στην πλάτη, είναι ένα νέο είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε απομονωμένο λόφο, σε οροπέδια στα βουνά Γκατς (Ghats) της Ινδίας, αλλά οι βιολόγοι διαπίστωσαν ότι έχει τις ίδιες ρίζες με άλλα είδη, τα οποία ζούσαν στην ίδια περιοχή πριν από 57-76 εκατομμύρια χρόνια!

Ο «αστείος» βάτραχος, όπως τον χαρακτήρισαν οι ερευνητές οι οποίοι τον ανακάλυψαν, κρύβεται συνεχώς κάτω από ξερά φύλα, κοιμάται την ημέρα και κυνηγά τη νύχτα, ξεγελώντας τα θύματα του με τον «γαλαξία» που έχει στην πλάτη σαν καμουφλάζ μαζί με τα αστέρια του ουρανού!

Στο αρχαίο και σπάνιο αυτό είδος βατράχου οι βιολόγοι έδωσαν το ελληνικό σύνθετο όνομα «Αστροβάτραχος» και πρόσθεσαν το όνομα των ντόπιων σε αυτή την περιοχή όπου βρέθηκε (Astrobatrachus kurichiyana). Μερικοί, όμως, προτιμούν το αρχικό παρατσούκλι που του είχε δοθεί «Έναστρος Νάνος Βάτραχος» (Starry Dwarf Frog).

Σύμφωνα με τη μελέτη της ομάδα των ερευνητών, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PeerJ, είναι το μόνο γνωστό είδος από ένα πανάρχαιο οικογενειακό δέντρο.

«Πρόκειται για ένα αστείο βάτραχο – δεν έχει στενό αδελφό είδος για ίσως δεκάδες εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιτ Μπλάκμπερν (David Blackburn), συνεργάτης επιμελητής ερπετολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλώριδας.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι και το ασυνήθιστα μικρό μέγεθος του «νυχτερινού νάνου». Όπως υποδηλώνει το παρατσούκλι του, αυτός ο βάτραχος είναι μικροσκοπικός, με μέγιστο μήκος 2 έως 3 εκατοστά από το ρύγχος μέχρι το άκρο.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα «αστέρια» του. Ο «γαλαξίας» στην πλάτη του συνδυάζεται τέλεια με τα τσαλακωμένα φύλλα που είναι πεσμένα στον δασικό βιότοπό του, δίνοντας στα νυχτόβια αμφίβια ένα καλό μέρος για να κρυφτούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι εργάζονταν τη νύχτα αναζητώντας αμφίβια και τα ερπετά όταν είδαν τους βατράχους στο δάσος και στους παρακείμενους βοσκότοπους, προσθέτοντας ότι γενικά βρίσκονταν κρυμμένοι κάτω από τα ξερά φύλλα.

Αν η ομάδα των επιστημόνων είδε τον «αστροβάτραχο» να κινείται τη νύχτα, αυτός έσπευσε να κρυφτεί μόλις είδε τη λάμψη του φλας των φωτογραφικών μηχανών.

Αυτή η τάση για μυστικότητα μπορεί να είναι ένα κλειδί για τη μακροζωία του βατράχου, η οποία είναι εντυπωσιακή, καθώς αποτελεί το μόνο γνωστό είδος που ανήκει σε μια φαινομενικά αρχαία οικογένεια.

«Αυτά τα βατράχια είναι κειμήλια …», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Σεναπούραμ Παλανισάμι Βιγιακουμάρ (Seenapuram Palaniswamy Vijayakumar), μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι «περίεργοι» βάτραχοι γύρω από τα βουνά Ghats της Ινδίας, μια οροσειρά μήκους 1.600 χιλιομέτρων, αποτελούμενη από απομονωμένα οροπέδια κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της χώρας.

Όπως τα νησιά Γκαλαπάγκος, αυτά τα οροπέδια έχουν χρησιμοποιηθεί ως «εργοστάσια» βιοποικιλότητας για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, καθένα από τα οποία φιλοξενεί νέα είδη αμφιβίων και ερπετών που δεν βρέθηκαν πουθενά αλλού, γράφουν οι ερευνητές.

Πηγές: Live Science και Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.