ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πανέμορφοι «θόλοι αλατιού»!

Μοναδικό φαινόμενο στο Ιράν.

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, ο Περσικός Κόλπος ήταν ένα πολύ μεγαλύτερος από ό, τι σήμερα, πλημμυρίζοντας μεγάλα τμήματα της Αραβικής χερσονήσου στο νότο, και στο Ιράν στα δυτικά. Όταν το νερό εξατμίστηκε και οι ακτές της θάλασσας υποχώρησαν, άφησαν πίσω του μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Το στρώμα του αλατιού καλύφθηκε με ιζήματα, τα οποία κατέβηκαν από τα βουνά, από το νερό της βροχής, και με την πάροδο του χρόνου το στρώμα των ιζημάτων πύκνωσε, έγινε συμπαγές και πίεσε το αλάτι μέσα στο έδαφος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, το αλάτι άρχισε να συμπεριφέρεται σαν υγρό, ακολουθώντας μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά γνωστή ως τεκτονική άλατος. Το βάρος των χιλιάδων μέτρων ιζημάτων και βράχων το ανάγκασαν να βγει πάνω από τα πετρώματα, μέσα από διάφορες σχισμές ή κενά.

Έτσι, δημιουργήθηκαν οι θόλοι αλατιού και σε ορισμένες περιπτώσεις ο παγετώνας αλατιού, όταν αυτό εξαπλωθεί οριζοντίως.

Όλοι αυτοί οι εκπληκτικοί σχηματισμοί αλατιού παρατηρούνται στη νότια, νοτιοδυτική και κεντρική περιοχή του Ιράν. Τα καλύτερα παραδείγματα βρίσκονται στα βουνά Ζάγκρος (Zagros), τα οποία εκτείνονται παράλληλα με την ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Τα βουνά αυτά σχηματίστηκαν όταν η Αραβική πλάκα συγκρούστηκε με την Ευρασιατική, αφήνοντας να σχηματιστούν πολλές κορυφογραμμές και κενά, για να βρει διέξοδο το αλάτι.

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσο μαζικοί θόλοι, σύμφωνα με την UNESCO. Μόνο στο νότιο τμήμα των βουνών Ζάγκρος υπάρχουν περισσότεροι από 130, επηρεάζοντας και τη μορφολογία τους.

Εκτός από τους αλατούχους θόλους, υπάρχουν σπηλιές αλατιού που περιλαμβάνουν και το μεγαλύτερο σπήλαιο από αλάτι στον κόσμο με μήκος πάνω από 6,4 χιλιόμετρα, στο βουνό Ναμακντάν (Namakdan), παγετώνες αλατιού, κοιλάδες αλατιού, καρστικές καταβόθρες και πηγές αλατιού.

Οι θόλοι αλατιού του Ιράν ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο από τη μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου, καθώς τα αδιαπέραστα πετρώματα τους συχνά παγιδεύουν πετρέλαιο κάτω από άλλα στρώματα βράχου.

Αντίστοιχοι θόλοι αλατιού σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, αποτελούν ήδη σημαντική πηγή πετρελαίου και έχουν αξιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.