ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Γνωρίστε το μυστηριώδες είδος της φάλαινας όρκα!

Παραπέμπει σε προϊστορικό πρόγονο της!

Η όρκα τύπου D ή υποανταρκτική φάλαινα όρκα, όπως την αποκαλούν, έχει μήκος 7,5 μέτρα και σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση από όσες γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και θα μπορούσαν οι επιστήμονες να μιλήσουν για ένα νέο είδος.

Μοιάζει με αυτήν που είχε εντοπιστεί το 1955 και εντάχθηκε στο τύπο D , της οποίας τα δείγματα των ιστών και των δοντιών έδειξαν ότι  είναι γενετικά διακριτή από τους άλλους τρεις γνωστούς τύπους όρκας και αποκλίνει από αυτές περίπου 390.000 χρόνια!

Η ομάδα από αυτές τις φάλαινες εντοπίσθηκε στα παγωμένα νερά κοντά στο ακρωτήριο Horn στο νότιο άκρο της Χιλής. Οι επιστήμονες από την Αμερικανική Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) επιβαίνοντας στο ερευνητικό σκάφος «Australis» πήγαν αρκετά κοντά στις μυστηριώδεις όρκες, για να πάρουν δείγματα ιστών.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τις γενετικές αναλύσεις που θα έρθουν», δήλωσε ο θαλάσσιος οικολόγος Μπομπ Πότμαν (Bob Pitman) του Southwest Fisheries Science Science Center της ΝΟΑΑ, ο οποίος ερευνά τις όρκες για πάνω από 14 χρόνια.

«Οι φάλαινες δολοφόνοι τύπου D θα μπορούσαν να είναι το μεγαλύτερο άγνωστο ζώο που απομένει στον πλανήτη και μια σαφής ένδειξη του πόσο λίγα ξέρουμε για τη ζωή στους ωκεανούς μας».

Από όλες τις φάλαινες όρκα, ο τύπος D είναι ο πιο διακριτός οπτικά. Έχουν βολβοειδή μέτωπα,  πιο στενό και μυτερό πτερύγιο, μικρότερα δόντια και μικρότερα λευκά σημεία πίσω από τα μάτια τους.

Ζουν επίσης σε εξαιρετικά αφιλόξενα νερά, στις ταραχώδεις, ψυχρές θάλασσες λίγο έξω από τον κύκλο της Ανταρκτικής. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές πρότειναν ως κοινή ονομασία «υποταρκτική φάλαινα δολοφόνος».

Αλλά και οι άλλοι τύποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο τύπος Α είναι ο μεγαλύτερος, που ζει σε ανοικτά νερά και τρώει κυρίως ρυγχοφάλαινες.

Ο τύπος Β είναι λίγο μικρότερος, λίγο γκρι, με μεγαλύτερο σημάδια στα μάτια, και τρέφεται κυρίως με φώκιες. Ο τύπος C είναι ο μικρότερος, με λοξό σημάδι στα μάτια, γκριζωπό χρώμα και τρώει κυρίως τον μπακαλιάρο της Ανταρκτικής.

Όλοι αυτοί οι τύποι θα μπορούσαν πράγματι να είναι υποείδη, ή ακόμα και διαφορετικά είδη. Προς το παρόν, όλα τα είδη της όρκας περιγράφονται σε ένα και μόνο είδος, το Orcinus orca.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν πληθώρα πληροφοριών για να αλλάξουν τις κατηγορίες. Η ομάδα πέρασε τρεις ώρες παρατηρώντας και συλλέγοντας δεδομένα και δείγματα ιστών, τα οποία συλλέχθηκαν με βελάκια, χωρίς να βλάψουν τις φάλαινες.

Υπάρχουν βίντεο τα οποία έχουν ληφθεί τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια του νερού, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μελέτη της κοινωνικής τους συμπεριφοράς. Υπάρχουν, ακόμα, εγγραφές των κλήσεών τους οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τα «τραγούδια» άλλων όρκα.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.