ΕΡΕΥΝΑ

Βακτήρια «τρώνε τη ρύπανση» και εκπέμπουν ηλεκτρισμό!

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε θερμές πηγές.

Photo Credit WSU

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ (Abdelrhman Mohamed), από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βρέθηκε να περπατά βαθιά στην έρημο του Εθνικού Πάρκου Γελοουστόουν, στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τους χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τον τόπο, για να θαυμάσουν τα γκέιζερ και τις θερμές πηγές, ο Αμπντελραχμάν μαζί με μια ομάδα επιστημόνων πήγε εκεί, για να κυνηγήσει μια παράξενη ζωή.

Μετά από μια κουραστική πεζοπορία μέσα από απομονωμένα αλλά γραφικά μονοπάτια, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις θερμές πηγές.

Άφησαν σ΄αυτές με προσοχή μερικά ηλεκτρόδια, για να αποικιστούν από πλάσματα λίγο γνωστά στην ανθρωπότητα: τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να τρώνε τη ρύπανση και να εκπέμπουν ηλεκτρική ενέργεια!

Μετά από 32 ημέρες, η ομάδα επέστρεψε στις θερμές πηγές, προκειμένου να μαζέψει τα βυθισμένα ηλεκτρόδια. Και πράγματι, είχαν κατορθώσει να «αιχμαλωτίσουν» τη λεία τους!

«Ήταν η πρώτη φορά που αυτά τα βακτήρια συλλέχθηκαν επί τόπου, σε ακραίο περιβάλλον, όπως είναι μια αλκαλική θερμή πηγή», δήλωσε ο Αμπντελραχμάν Μοχάμεντ, επισημαίνοντας ότι οι θερμοκρασίες στις πηγές κυμαίνονταν από 43 μέχρι 93 βαθμούς Κελσίου.

Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα δεν είναι απλώς ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Μπορεί να αποτελέσουν το κλειδί για την επίλυση μερικών από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την περιβαλλοντική ρύπανση και την αειφόρο ενέργεια.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να «φάνε» τη ρύπανση, μετατρέποντας τους τοξικούς ρύπους σε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, παράγοντας ταυτόχρονα ηλεκτρισμό, ο οποίος να χρησιμοποιηθεί μια μέρα για την τροφοδοσία συσκευών.

Τα ηλεκτρόνια που διέρχονται από το σώμα τους, καθώς χωνεύουν την τροφή τους, απορρίπτονται από αυτό σε μέταλλα, χρησιμοποιώντας δομές που μοιάζουν με τρίχες και προεξέχουν από το σώμα τους σαν σύρματα.

Αυτό παράγει ένα ρεύμα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια διαδικασία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συσκευές χαμηλής ισχύος.

Η έρευνα, η οποία περιγράφει τις πολλαπλές βακτηριακές κοινότητες που εντόπισαν, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Power Sources.

Πηγή: Science Daily / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.