ΖΩΗ

Το χωριό που απαγορεύει τα παπούτσια!

Όποιος τα φορέσει, κινδυνεύει…

Ένα χωριό στο νότιο ινδικό κράτος Ταμίλ Ναντού (Tamil Nadu), το Ανταμάν (Andaman) έχει μια πολύ παράξενη παράδοση, η οποία ακολουθείται με ευλάβεια για δεκάδες χρόνια. Δεν επιτρέπεται οι κάτοικοι να κυκλοφορούν φορώντας παπούτσια!

Πριν μπουν στο χωριό, αφήνουν τα παπούτσια σε ένα δέντρο, το οποίο υπάρχει στην είσοδο του, ή τα κρατούν στα χέρια, όπως μια τσάντα ή ένα πορτοφόλι, και περιδιαβαίνουν τους δρόμους ξυπόλητοι.

Η φωτορεπόρτερ Καμάλα Τιαγκαρατζάν (Kamala Thiagarajan) επισκέφτηκε το Andaman και μίλησε με τους κατοίκους, αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η παράδοση.

Ο θρύλος λέει ότι το χωριό προστατεύει η θεά Muthyalamma και οι κάτοικοι για σεβασμό προς αυτήν δεν φορούν παπούτσια, όπως κάνουν στα σπίτια τους, για να μην τα λερώνουν. Κάποιοι πιστεύουν και ακολουθούν την παράδοση, ενώ άλλοι το ακολουθούν για να μην προσβάλουν τους πιστούς φίλους τους.

Όπως γράφει η Thiagarajan, στην ουσία δεν πρόκειται για έναν αυστηρό θρησκευτικό κώδικα παρά μάλλον για μια παραδοσιακή πρακτική η οποία είναι γεμάτη αγάπη και σεβασμό.

Όμως, κάποια εποχή το έθιμο εφαρμοζόταν από φόβο, καθώς ένας θρύλος έλεγε ότι όποιος δεν βγάζει τα παπούτσια του θα χτυπηθεί από έναν μυστηριώδη πυρετό.

Σύμφωνα με τον θρύλο, μάλιστα, πριν από 70 χρόνια όταν οι χωρικοί έφτιαξαν ένα άγαλμα από πηλό για τη θεά Muthyalamma, ένας νεαρός περπάτησε με τα παπούτσια του. Εκείνο το βράδυ, χτυπήθηκε με έναν μυστηριώδη πυρετό και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες, για να ανακάμψει.

Όπως είπαν οι κάτοικοι στην Thiagarajan δεν ζουν με το φόβο αυτής της προφητείας, αλλά έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν το χωριό τους σαν έναν ιερό χώρο, σαν μια προέκταση ενός ναού, και θεωρούν φυσιολογικό να βγάζουν τα παπούτσια τους ως ένδειξη σεβασμού.

Κάθε πέντε με οκτώ χρόνια, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, το χωριό φιλοξενεί ένα φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετείται ένα πήλινο είδωλο της Muthyalamma κάτω από το δέντρο της εισόδου του χωριού. Για τρεις ημέρες,το άγαλμα παραμένει εκεί προκειμένου να ευλογήσει το χωριό, πριν οι κάτοικοι το σπάσουν.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το χωριό γεμίζει από τραγούδια, χορούς και προσευχές. Αλλά λόγω του τεράστιου κόστους που συνεπάγεται, δεν είναι μια ετήσια υπόθεση. Το τελευταίο φεστιβάλ ήταν το 2011 και το επόμενο είναι αβέβαιο πότε θα γίνει, καθώς εξαρτάται από τις δωρεές των ντόπιων.

Πηγή: BBC / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.