ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εκπληκτικές και επικίνδυνες θερμές πηγές από ψηλά!

Εικόνες που δείχνουν ότι χάνονται οι παγετώνες της Ισλανδίας.

Μια αφηρημένη άποψη ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, δείχνουν οι αεροφωτογραφίες του Τομ Χέγκεν (Tom Hegen), οι οποίες είναι επικεντρωμένες στους «βραστήρες», όπως λένε τις θερμές πηγές πάνω στον πάγο.

Αυτά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Ισλανδίας αποτελούν απόδειξη της εξαφάνισης των παγετώνων και βρίσκονται το επίκεντρο της νέας σειράς «Glacier Pools», του διάσημου φωτογράφου.

Για να τραβήξει αυτές τις εναέριες εικόνες, ο Hegen «κρεμάστηκε» με την κάμερα του έξω από το ανοιχτό παράθυρο ενός μικρού, δικινητήριου αεροπλάνου, ξανά και ξανά, πάνω από την νότια περιοχή της Ισλανδίας. Δεν αποκαλύπτει, όμως, τη συγκεκριμένη τοποθεσία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει την περιοχή μακριά από τους τουρίστες.

Αυτές οι αβαθείς λίμνες με ποικιλία χρωμάτων, από γαλακτώδες τουρκουάζ έως μπλε και το χρώμα της λάσπης, σχηματίζονται στις άκρες των παγετώνων, όταν αυτοί λιώνουν.

Οι «βραστήρες» μπορούν να έχουν μήκος μερικά μέτρα ή αρκετά χιλιόμετρα. Ενώ είναι εύκολα ορατοί στο έδαφος, ο Hegen τους έχει δει από κοντά, με τα πόδια, αλλά αποδεικνύονται εκπληκτικοί από τον ουρανό.

Το πλεονέκτημα από ψηλά «είναι αρκετά θεαματικό», λέει. «Εξεπλάγην από το σχήμα, το χρώμα και το μοτίβο που δημιουργούν.

»Αυτές οι ποικίλες αποχρώσεις αντιστοιχούν στην ποσότητα των ιζημάτων και στο βάθος του νερού», επισημαίνει και προσθέτει «όσο πιο βαθύ ή πιο καθαρό είναι το νερό, τόσο περισσότερο μπλε είναι η λίμνη».

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.