ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι παράξενοι μικροί «φάροι»!

Μινιμαλιστικά σημεία πλοήγησης στις ακτές της Βρετανίας.

Δεν είναι φάροι, αλλά λειτουργούν σαν αυτούς, βοηθώντας τα σκάφη να πλησιάζουν με ασφάλεια σε προβλήτες και να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Τα σημεία πλοήγησης δημιουργούν σουρεαλιστικά σκηνικά, καθώς μοιάζουν περισσότερο με φωτιστικά του σαλονιού, αλλά χωρίς… καναπέδες.

Αυτές οι παράξενες λειτουργικές κατασκευές είναι διασκορπισμένες γύρω από την ακτογραμμή της Βρετανίας.

Ο Πολ Τόμσον (Paul Thompson) τις απαθανάτισε στη σειρά «Navigate», με φωτογραφίες που ελήφθησαν σε μια περίοδο τριών ετών, και είναι θέμα έκθεσης στην γκαλερί Wren London.

Ο Thompson κάνει αυτές τις δομές, οι οποίες εμφανίζονται αδιάφορες και σχεδόν αόρατες, ως το κυριολεκτικό σημείο εστίασης των έργων του, τοποθετώντας τις στο κέντρο του πλαισίου.

Οι ποικίλες εμφανίσεις τους παρουσιάζουν ξεχωριστές «προσωπικότητες», καθώς γίνονται σύμβολα, πάντα διαφορετικά και πάντα ίδια ως προς τη λειτουργία τους, αγκυροβολημένα στη φαινομενικά ατελείωτη θάλασσα.

Ο Thompson είχε περάσει εκατοντάδες φορές από αυτά τα βοηθήματα ναυσιπλοΐας χωρίς να τους δώσει καμία προσοχή. Αλλά κατά την διάρκεια φωτογράφισης σε ακτές, τα παρατήρησε και τον γοήτευσαν.

Αυτές οι «αόρατες» δομές ζωτικής σημασίας για την προστασία των ναυτικών, έγιναν το θέμα της επόμενης φωτογραφικής σειράς.

Καθώς τις αναζητούσε, αφιερώνοντας ημέρες, αν όχι εβδομάδες, για να τις βρει στις ακτές όλης της χώρας, ο Thompson αναγνώρισε την κρυφή «γλώσσα» που εκφράζουν αυτές οι μικρές και ασυνήθιστες σταθερές σημαδούρες.

Οι αναλαμπές κόκκινων, πράσινων και μερικές φορές κίτρινων πόλων προειδοποιούν τους ναυτικούς για επικίνδυνους, κρυμμένους βράχους και για τα άκρα από τις προβλήτες.

Πηγή: Creative Boom / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.