ΕΡΕΥΝΑ

Να πώς υπερηχητικά αεροπλάνα «σκίζουν» τον ουρανό!

Για πρώτη φορά εικόνες από τα κύματα, που δημιουργούνται!

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μοναδικές εικόνες από τη στιγμή που δύο υπερηχητικά αεροπλάνα σπάζουν το φράγμα του ήχου, δημιουργώντας απίστευτα κρουστικά κύματα.

Οι εικόνες που κόβουν την ανάσα, ήταν αρχικά μονοχρωματικές και εμφανίζονται εδώ ως χρωματισμένες σύνθετες φωτογραφίες.

H πειραματική πτήση έγινε από ένα ζευγάρι υπερηχητικών αεροσκαφών «T-38» και το φαινόμενο φωτογραφήθηκε από το αεροπλάνο «Super King Air», το οποίο πετούσε πάνω από αυτά.

Όπως κάθε αεροπλάνο, τα αεριωθούμενα παράγουν ηχητικά κύματα όταν πετούν στον αέρα. Όταν το αεροπλάνο ταξιδεύει πιο αργά από την ταχύτητα του ήχου – συνήθως στα περίπου 700 μίλια την ώρα – τα ηχητικά κύματα απλώνονται προς τα έξω, μπροστά από το αεροσκάφος.

Αλλά όταν ένα τζετ αρχίζει να κινείται γρηγορότερα από τον ήχο, προκαλείται μια «ηχητική έκρηξη» και τα κύματα αλλάζουν φορά και πηγαίνουν προς τα πίσω.

Τα δύο υπερηχητικά αεροπλάνα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την δοκιμαστική πτήση, πετούσαν σε σχηματισμό περίπου 10 μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, και με διαφορά ύψους μόλις 3 μέτρα.

Για να καταγραφούν οι απίστευτες εικόνες, το «Super King Air», πετούσε περίπου 30.000 πόδια (3.000 μέτρα) πάνω από το έδαφος και 2.000 πόδια (600 μέτρα) από τα «T-38».

Από αυτή τη θέση οι ειδικές κάμερες του μπορούσαν να καταγράφουν μόνο για τρία δευτερόλεπτα, οπότε ο συγχρονισμός έπρεπε να είναι τέλειος, όπως και συνέβη για να βγει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα των επιστημόνων που συντόνιζαν το πρόγραμμα «AirBOS», όπως ονομάζεται το πείραμα, απαθανάτισε τις εξωπραγματικές εικόνες κατά τη διάρκεια της τέταρτης φάσης των πτήσεων.

Με το αναβαθμισμένο σύστημα απεικόνισης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τη στιγμή που τα κρουστικά κύματα εξαντλούνται από κάθε ένα από τα δύο αεροπλάνα καθώς ξεπερνούσαν την ταχύτητα του ήχου.

«Εξετάζουμε μια υπερηχητική ροή, γι ‘αυτό και φωτογραφίζουμε αυτά τα κρουστικά κύματα», δήλωσε ο Νιλ Σμιθ (Neal Smith), της NASA.

Η NASA εργάζεται για να αναπτύξει το δικό της υπερηχητικό σκάφος «X-59 Quiet SuperSonic Technology X» ή απλά «X-59 QueSST», βασισμένη σε μια προηγμένη τεχνολογία φωτογράφησης και όχι μόνο.

Αυτό το αεροπλάνο θα είναι ικανό να φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες, αλλά αντί να παράγει μια «ηχητική έκρηξη», θα κάνει έναν έντονο θόρυβο μόλις σπάσει το φράγμα του ήχου. Ένα υπερηχητικό αεροσκάφος με αυτήν την ικανότητα θα μπορούσε να λάβει έγκριση για να πετάξει πάνω από τη Γη.

Εκτός από την απόκτηση αυτών των εικόνων για την έρευνα, ο στόχος της NASA ήταν να πραγματοποιήσει δοκιμές, κατά τη διάρκεια της πτήσης, του νέου εξοπλισμού απεικόνισης.

Συγκεκριμένα μελέτησε την τεχνολογία φωτογραφίας Schlieren, αλλά το νέο σύστημα αναβαθμίστηκε για να καταγράψει τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα δεδομένων κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ ο ρυθμός καρέ αυξήθηκε στα 1.400 ανά δευτερόλεπτο.

Πηγή: Gizmodo / Εικόνες NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.