ΕΡΕΥΝΑ

Το μυστήριο με τα πράσινα παγόβουνα!

Πώς απέκτησαν αυτό το σμαραγδένιο χρώμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 οι εξερευνητές και οι ναυτικοί έχουν αναφέρει ότι βλέπουν παράξενα πράσινα παγόβουνα γύρω από ορισμένα μέρη της Ανταρκτικής.

Το πράσινο χρώμα τους ήταν μια σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες επί δεκαετίες, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν τους λόγους για τους οποίους αποκτούν αυτή την απόχρωση.

Οι ωκεανολόγοι γνωρίζουν ότι τα περισσότερα παγόβουνα εμφανίζονται λευκά ή μπλε όταν επιπλέουν στο θαλασσινό νερό, επειδή ο πάγος απορροφά περισσότερο κόκκινο φως από το μπλε φως. Αλλά το πράσινο χρώμα πώς προέκυψε;

Μια νέα μελέτη προσπαθεί να δώσει εξήγηση στο φαινόμενο μετά την ανακάλυψη από Αυστραλούς ερευνητές μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου στο «ράφι πάγου» Amery της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Ο σίδηρος είναι βασική θρεπτική ουσία για το φυτοπλαγκτόν, τα μικροσκοπικά φυτά που αποτελούν τη βάση του θαλάσσιου τροφικού ιστού. Αλλά ο σίδηρος είναι σπάνιος σε πολλές περιοχές του ωκεανού.

Εάν τα πειράματα αποδείξουν τη νέα θεωρία, αυτό θα σήμαινε ότι τα πράσινα παγόβουνα μεταφέρουν πολύτιμο σίδερο από την ηπειρωτική Ανταρκτική στην ανοιχτή θάλασσα, παρέχοντας αυτή τη βασική θρεπτική ουσία στους οργανισμούς που υποστηρίζουν σχεδόν όλη τη θαλάσσια ζωή.

«Πάντα πιστεύαμε ότι τα πράσινα παγόβουνα ήταν απλώς μια εξωτική περιέργεια, αλλά τώρα νομίζουμε ότι μπορεί να είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο ωκεανολόγος Στίβεν Γουόρεν (Stephen Warren), από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ο Warren άρχισε να μελετά το φαινόμενο από το 1988, όταν πήρε ένα δείγμα πυρήνα από ένα πράσινο παγόβουνο κοντά στο «ράφι πάγου» Amery στις ακτές της Ανατολικής Ανταρκτικής.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο πράσινος πάγος που είδε είχε ένα βαθύ σμαραγδένιο χρώμα πολύ πιο σκοτεινό και καθαρότερο από αυτό των φυσιολογικών παγόβουνων.

«Όταν ανεβήκαμε σε εκείνο το παγόβουνο, το πιο εκπληκτικό πράγμα δεν ήταν μόνο το χρώμα, αλλά μάλλον το γεγονός ότι ήταν λείος», είπε ο Warren. «Αυτός ο πάγος δεν είχε φυσαλίδες και είναι προφανές ότι δεν ήταν συνηθισμένος».

Η πρώτη σκέψη των ερευνητών ήταν ότι ο διαλυμένος οργανικός άνθρακας – μικροσκοπικά σωματίδια νεκρών θαλάσσιων φυτών και ζώων – παγιδεύονταν στον πάγο. Ο διαλυμένος οργανικός άνθρακας είναι κίτρινος, οπότε αν ο καθαρός πάγος είναι μπλε, η προσθήκη κίτρινων σωματιδίων θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε πράσινο.

Αλλά όταν ο Warren και οι συνάδελφοί του πήραν δείγματα παγόβουνων σε επόμενη αποστολή το 1996, βρήκαν ότι ο πράσινος πάγος της θάλασσας είχε την ίδια ποσότητα οργανικού υλικού με τον μπλε θαλάσσιο πάγο, οπότε κάτι άλλο έπρεπε να είναι υπεύθυνο για το πράσινο χρώμα.

Η πιθανότερη αιτία, θεωρείται η παρουσία οξειδίων του σιδήρου που βρίσκονται στο έδαφος, στα πετρώματα και στην κοινή σκουριά και έχουν ζεστές, γήινες αποχρώσεις, κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινε και καφέ. Όμως, από πού έρχεται ο σίδηρος;

Καθώς το παγόβουνο περνά πάνω από βράχους, αλέθει τις πέτρες που συναντά και τις μετατρέπει σε μια λεπτή σκόνη γνωστή ως «παγωμένο αλεύρι». Αν αυτό το «παγωμένο αλεύρι» παγιδευτεί κάτω από ένα «ράφι πάγου», τα σωματίδια θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο παγόβουνο που σχηματίζεται και στη συνέχεια βγαίνει στον ωκεανό.

Ο Warren υποπτεύεται ότι τα οξείδια του σιδήρου στο «παγωμένο αλεύρι», από τα βράχια, στην ηπειρωτική Ανταρκτική είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των εκπληκτικών σμαραγδένιων παγετώνων.

Βίντεο AGU

Πηγή: Phys.Org / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.