ΖΩΗ

Το μικρότερο μωρό του κόσμου!

Ζύγιζε όσο μια σακούλα με πατατάκια!

Photo Credit Keio University School of Medicine Department of Pediatrics

Τον Αύγουστο του 2018, γεννήθηκε στο Τόκιο ένα αγόρι που ζύγιζε μόνο 268 γραμμάρια! Το μωρό είχε σταματήσει να μεγαλώνει στη μήτρα της μητέρας του, και οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Keio έκαναν επείγουσα καισαρική τομή 24 εβδομάδες από την εγκυμοσύνη της μητέρας, για να μην πεθάνει.

Αλλά το μωρό ήταν μικρότερο και λιγότερο ανεπτυγμένο από ό, τι θα έπρεπε σε 24 εβδομάδες, περίοδος που θεωρείται η μικρότερη κατά την οποία οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι το παιδί μπορεί να επιβιώσει έξω από τη μήτρα.

Όμως, το συγκεκριμένο μωρό δεν μπορούσε να αναπνεύσει ή να φάει μόνο του, και ολόκληρο το σώμα του χωρούσε στην παλάμη των γονιών του.

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά από πέντε μήνες θεραπείας και το νεογέννητο πήγε στο σπίτι με την οικογένειά του. Είναι υγιές και ζυγίζει 3,2 κιλά, ωστόσο το νοσοκομείο το θεωρεί το μικρότερο επιζών αρσενικό μωρό στον κόσμο που γεννήθηκε ποτέ.

«Υπάρχουν μόνο τέσσερα μωρά, τα οποία γνωρίζουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Δρ. Έντουρντ Μπελ (Edward Bell), καθηγητής νεογνικής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο. Και για τα αγόρια, όσο μπορώ να γνωρίζω, είναι μοναδικό!».

Ο Bell είναι ο ιδρυτής και μιας βάσης δεδομένων για τα μικρότερα επιζώντα μωρά του κόσμου που γεννήθηκαν από το 1936. Το παιδί που γεννήθηκε στο Τόκιο τον περασμένο Αύγουστο κατατάσσεται ως το τέταρτο μικρότερο παιδί στη λίστα του Bell και ξεπερνάει τρία κορίτσια από το Τόκιο, το Ιλινόις και τη Γερμανία, όλα γεννημένα σε 25 εβδομάδες και ζύγιζαν 265, 260 και 252 γραμμάρια αντίστοιχα.

Photo Credit Keio University School of Medicine Department of Pediatrics

Από τα 210 μωρά της λίστας με βάρος κάτω από 400 γραμμάρια, κατά τη γέννηση, περίπου το 75 % είναι κορίτσια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρσενικά αναπτύσσονται πιο αργά από τα θηλυκά τόσο στη μήτρα όσο και στην εφηβεία.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις εξαιρετικά πρώιμων γεννήσεων ή εξαιρετικά μικρών παιδιών, τα κορίτσια είναι λίγο πιο ανεπτυγμένα από τα αγόρια», δήλωσε ο Bell και αυτό δίνει στα κορίτσια ένα μικρό πλεονέκτημα επιβίωσης. «Περισσότερα αγόρια γεννιούνται, αλλά περισσότερα κορίτσια επιβιώνουν».

Τα μωρά που γεννιούνται τόσο μικρά σταματούν να αναπτύσσονται στη μήτρα, επειδή ο πλακούντας της μητέρας τους δεν παρέχει σωστά το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, για να αναπτυχθούν.

Το παιδί από το Τόκιο είχε «ασυνήθιστα καλά αναπτυγμένη» καρδιά, πνεύμονες, εγκέφαλο και νεφρά για ένα μωρό του μεγέθους του, είπε ο Bell, αλλά πιθανότατα δεν θα αποκτήσει το μέσο ύψος των άλλων παιδιών.

Τα μωρά που γεννιούνται τόσο μικρά αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένους κινδύνους εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας από τα παιδιά που γεννιούνται σε πλήρη εγκυμοσύνη, ωστόσο, ο Bell είπε ότι τα αποτελέσματα μοιάζουν να διαφέρουν από μωρό σε μωρό.

«Ορισμένα από τα μωρά στη λίστα έχουν σοβαρή αναπηρία», δήλωσε ο Bell. «Όμως, μερικά από αυτά έχουν καλή ζωή, είναι απόφοιτοι κολεγίων και πολύ ταλαντούχα άτομα».

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΖΩΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.