ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το «φάντασμα» της ομίχλης!

Ένα εκπληκτικό φαινόμενο!

Η γιγαντιαία φιγούρα ενός ανθρώπου με «φωτοστέφανο» ουράνιο τόξο, είναι ένα από τα εκπληκτικά παιχνίδια τη φύσης, πάνω σε βουνά με ομίχλη.

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Brocken Spectre (το φάντασμα του Μπρόκεν), και πρωτοπαρουσιάστηκε στο βουνό της Γερμανίας, πυροδοτώντας θρύλους.

Το φαινόμενο είναι τόσο ανατριχιαστικό που έχει κάνει πολλούς, οι οποίοι το έχουν δει, να φοβούνται τη δική τους σκιά! Δημιουργείται από τη σκιά του ανθρώπου που βρίσκεται εκεί και το φως του ήλιου ακτινοβολεί μέσα από την ομίχλη.

Το «κεφάλι» της τεράστιας φιγούρας περιβάλλεται συχνά από δαχτυλίδια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, τα οποία δημιουργούνται μόλις το φως του ήλιου πέσει σε μικροσκοπικά σταγονίδια νερού, αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα και διασκορπισμένα πίσω από τον παρατηρητή.

Το «φάντασμα» είναι μια τρομακτική οπτική ψευδαίσθηση η οποία έχει εμπνεύσει τη γερμανική λαογραφία. Ο μύθος λέει ότι ένας άντρας που περπατούσε μόνος νωρίς το πρωί, είδε μια γιγαντιαία λαμπερή φιγούρα, η οποία ξαφνικά έτρεχε κατά πάνω του.

Τόσο πολύ πανικοβλήθηκε ώστε στην προσπάθεια του να ξεφύγει από την εφιαλτική σκιά, πήδηξε σε μια χαράδρα και σκοτώθηκε.

Όμως, δεν είναι μόνο το βουνό Brocken στο οποίο εμφανίζεται το φαινόμενο, αλλά έχει παρατηρηθεί και στην ομίχλη του βουνού Μπάρλι Μουρ (Burley Moor), στο Γιορκσάιρ, στη Βρετανία.

Το βουνό Brocken, το οποίο έχει την υψηλότερη κορυφή στη βόρεια Γερμανία, τραβάει ομίχλη στις πλαγιές του μέχρι και 300 ημέρες το χρόνο, οπότε το φαινόμενο είναι πολύ συχνό.

Αν και ο αριθμός των ημερών με ομίχλη στο Burley είναι πολύ μικρότερος, υπάρχουν συχνές αναφορές για παρατήρηση του «φαντάσματος».

Βέβαια, για να δημιουργηθεί το «φάντασμα» μαζί με το ουράνιο τόξο στο κεφάλι, απαιτούνται κάποιες ειδικές συνθήκες. Πρέπει η ημέρα να είναι ηλιόλουστη νωρίς το πρωί και να επικρατεί ένας συγκεκριμένος τύπος ομίχλης.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.