ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η νυχτερινή ζωή στον ωκεανό!

Οι «εξωγήινοι» του βυθού δρουν ανενόχλητοι!

Ο υποβρύχιος φωτογράφος Τζεφ Μίλισεν (Jeff Milisen) έχει πάρει απίστευτες εικόνες της ωκεάνιας ζωής στη Χαβάη τη νύχτα, με παράξενα πλάσματα να παραμονεύουν στα σκοτεινά νερά.

Ο Milisen έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία εικόνων για τη φωτογραφική του σειρά «Blackwater», με τους αγαπημένους του «επισκέπτες της νύχτα».

Ο βραβευμένος φωτογράφος, ο οποίος χρησιμοποιεί τη τεχνική της μακροφωτογραφίας, χωρίζει τους νυχτερινούς κατοίκους της θάλασσας σε τρεις κατηγορίες: στις προνύμφες των ψαριών, στα κεφαλόποδα και σε διάφορα είδη, που δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια ενότητα.

Οι «εξωγήινες μορφές ζωής», όπως περιγράφει αυτά τα ψάρια ο Milisen, λάμπουν σε μαύρο φόντο, χρησιμοποιώντας συχνά τη βιοφωταύγεια, για να γίνουν ορατά σε έναν άλλο κόσμο.

Η βιοφωταύγεια – η ικανότητα να παράγουν το δικό τους φως – είναι μια υπερδύναμη η οποία χρησιμοποιείται από διάφορα πλάσματα, από σαλιγκάρια, σκουλήκια, μέχρι κολοσσιαία καλαμάρια.

Αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εμφανές στα θαλάσσια πλάσματα που ζουν σε βάθη όπου το ηλιακό φως δεν μπορεί να φτάσει. Δημιουργώντας το δικό τους φως, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, από το φλερτ μέχρι να ξαφνιάζουν τα θηράματά τους.

Επίσης, η παραγωγή έντονου φωτισμού χρησιμοποιείται από διάφορα «τέρατα» των βαθέων υδάτων, για να τρομάξουν και να μπερδέψουν τους θηρευτές.

«Ορισμένα καλαμάρια έχει αποδειχτεί ότι διαφοροποιούν τη βιοφωταύγεια τους, ώστε να μιμούνται τη φωτεινότητα του φεγγαριού», γράφει ο Milisen στην ιστοσελίδα του.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.