ΤΟΠΟΙ

Η πόλη των σκαλοπατιών

Έχει χτιστεί στις πλαγιές των Άνδεων, στη Χιλή.

Photo Credit Setnom

Η πόλη Σίγουελ (Sewell) βρίσκεται στα 2.000-2.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από το Σαντιάγκο.

Ξεκίνησε σαν οικισμός για τους εργάτες στο ορυχείο χαλκού, αλλά σήμερα είναι ένας ακατοίκητος ιστορικός χώρος, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

Επίσης, έχει αναγνωριστεί ως ένα σπουδαίο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό έργο, μια μοναδική ορεινή κοινότητα που αψήφησε τα στοιχεία της φύσης και δημιουργήθηκε σε ένα επικλινές ορεινό έδαφος, χωρίς δρόμους, παρά μόνο σκαλοπάτια, για να κινούνται οι κάτοικοι.

Photo Credit Lorna-Lorna

Η εξόρυξη του χαλκού είχε ξεκινήσει από τον 15ο αιώνα από τους Ισπανούς. Το 1897 αποκαλύφθηκαν μεγάλες φλέβες, η εξαγωγή των οποίων απαιτούσαν σημαντικές επενδύσεις, τις οποίες πρόσφερε ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπράντεν  Σίγουελ (William Braden Sewell ), ο οποίος αγόρασε το ορυχείο το 1904.

Κατά τα επόμενα δύο χρόνια αναπτύχθηκε η υποδομή και εισήχθησαν σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πόλη που ζούσαν οι εργάτες και οι οικογένειες τους χτίστηκε σε ένα έδαφος πολύ απότομο για τροχοφόρα οχήματα γύρω από μια μεγάλη κεντρική σκάλα που οδηγούσε στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Photo Credit Lorna-Lorna

Εκτός από την κεντρική σκάλα, άλλες μικρότερες οδηγούσαν σε πλατείες και συνέδεαν τα διαφορετικά επίπεδα της πόλης. Τα κτίρια που πλαισιώνουν τους δρόμους ήταν ξυλεία, συχνά ζωγραφισμένα με έντονα πράσινα, κίτρινα, κόκκινα και μπλε χρώματα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η Sewell είχε πληθυσμό 16.000, άντρες, γυναίκες και παιδιά πολλών εθνικοτήτων, ενώ το ορυχείο ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο, καθώς οι υπόγειες στοές του εκτείνονταν σε 1.500 χιλιόμετρα!

Το 1971 το ορυχείο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Αλιέντε και αποφασίστηκε η μετακίνηση του πληθυσμού της Sewell περαιτέρω κάτω από την κοιλάδα, προκειμένου να του παρασχεθούν καλύτερες εγκαταστάσεις και σύντομα μετά το 1977, η αρχική πόλη εγκαταλείφθηκε.

Photo Credit Cristian Fernando Gonzalez Valenzuela

Photo Credit Pabloedwardsc

Photo Credit Rubenmoreno84

Photo Credit Soizic Gaborel

Photo Credit Rubenmoreno84

Photo Credit Fabosanto

Photo Credit Hiroki Ogawa

Photo Credit Tae Sandoval Murgan

Photo Credit Marcelo Páez Bermúdez

Πηγή: Ritebook / Επιμέλεια Snoopit24

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.