ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύχρωμοι πύργοι μέσα στη φτώχεια!

Ψυχεδελικές αρχιτεκτονικές δημιουργίες στη Βολιβία.

Το Ελ Άλτο (El Alto) είναι χτισμένο στα οροπέδια Αλτιπλάνος, στις Άνδεις, σε υψόμετρο 4.150 μέτρων. Πρόκειται για την ψηλότερη μεγάλη πόλη στον κόσμο με αναπτυσσόμενη οικονομία.

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι εξαιρετικά φτωχοί ιθαγενείς, ωστόσο η νέα αστική τάξη δίνει το στίγμα το πλούτου μέσα από τους πολύχρωμους πύργους που ξεπηδούν στην πόλη, σαν να βγήκαν από καρτούν.

Τα κτίρια αυτά λέγονται «cholet», ένα μείγμα των λέξεων «chalet» (σαλέ) και «cholo» (τσόλο) – ένα υποτιμητικό φυλετικό επίθετο για τους ιθαγενείς και την παράδοσή τους.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βολιβία, ο Γιούρι Σεγαλέμπρα (Yuri Segalerba) περιπλανήθηκε στους δρόμους του El Alto για να ανακαλύψει και να φωτογραφίσει αυτά τα κτίρια, τα οποία δεν έχουν προηγούμενο σε καμιά πόλη της χώρας και μάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η πνευματική ιδιοκτησία αυτού του νέου στυλ ανήκει στον αυτοδίδακτο αρχιτέκτονα Φρέντι Μαμάνι Σιλβέστρε (Freddy Mamani Silvestre), ο οποίος λέει ότι εμπνέεται με σχέδια από τους ιθαγενείς των Άνδεων και την πολύχρωμη κουλτούρα τους.

Τα «cholet» έχουν σταθερή δομή: Στον πρώτο όροφο υπάρχει εμπορική δραστηριότητα, όπως κρεοπωλεία, παντοπωλεία και διάφορα άλλα καταστήματα.

Στον δεύτερο φιλοξενούνται αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ στον τρίτο όροφο υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Οι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας ζουν στον τελευταίο όροφο.

Αυτά τα κτίρια έγιναν η αποτύπωση της επιτυχίας των ιδιοκτητών, όπως συμβαίνει και σε καθαρά καπιταλιστικές κοινωνίες.

«Μερικοί θεωρούν τα κτίρια αυτά ωραία, ορισμένοι τα κατατάσσουν στο χώρο της τέχνης, ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ένα δείκτη διάκρισης των τάξεων» λέει ο Segalerba.

Πηγή: Yahoo! News / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.