ΕΡΕΥΝΑ

Η γάτα είναι αντίγραφο του ιδιοκτήτη της, όπως και τα παιδιά του!

Εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης.

Η σχέση της γάτας, αλλά και των κατοικίδιων γενικότερα, με τους ιδιοκτήτες τους, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες, παρομοιάζεται με αυτήν που έχουν οι γονείς με τα παιδιά τους!

Νευρωτικοί γονείς, φοβισμένα και αγχωμένα παιδιά. Νευρωτικοί ιδιοκτήτες, τρομοκρατημένες και επιθετικές γάτες! Αυτό ακριβώς δείχνει μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι γάτες μπορεί να αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη τους.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν (Lincoln) και το Πανεπιστήμιο Νότιγχαμ Τρέντ (Nottingham Trent), στην Αγγλία, με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των διαφορετικών προσωπικοτήτων ιδιοκτητών και της συμπεριφοράς της γάτας τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, όπως και η προσωπικότητα του γονέα μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα ενός παιδιού, το ίδιο μπορεί να ισχύει για μια γάτα και τον ιδιοκτήτη τους.

Η έρευνα περιελάμβανε τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 ιδιοκτητών γάτας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις προσωπικότητες των ιδιοκτητών, καθώς και τη συμπεριφορά, την υγεία και τον τρόπο ζωής της γάτας τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν παρόμοια ευρήματα σε προηγούμενες έρευνες που διεξήχθησαν σε σχέσεις γονέα και παιδιού. Για παράδειγμα, οι μελέτες ανθρώπινης προσωπικότητας έχουν δείξει ότι ο νευρωτισμός συνδέεται στενά με αρνητικά αποτελέσματα για ένα παιδί.

Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνονται φτωχότερη φυσική και ψυχική υγεία, καθώς και γενικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής. Αυτή η νέα μελέτη βρήκε ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού ίσως οδηγούν στην αρνητική ευεξία των κατοικίδιων ζώων τους.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες που βαθμολογούνταν υψηλότερα στην κλίμακα νευρωτισμού είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν τις γάτες τους ως έχουσες ένα «πρόβλημα συμπεριφοράς», επιδεικνύοντας πιο επιθετικούς, ανήσυχους και φοβισμένους τρόπους συμπεριφοράς, οι οποίοι σχετίζονται με το στρες, καθώς και το υπερβολικό βάρος.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα προσωπικοτήτων βρέθηκαν επίσης να συσχετίζονται πιο θετικά με διάφορους τρόπους ζωής, συμπεριφοράς και ευημερίας.

Για παράδειγμα, η πιο ήρεμη ιδιοσυγκρασία του ιδιοκτήτη συσχετίστηκε με γάτα που εμφανίζει λιγότερο ανήσυχο, επιθετικό και φοβισμένο στυλ συμπεριφοράς.

Η Δρ. Λόρεν Φίνκα (Dr. Lauren Finka), του Πανεπιστημίου του Nottingham Trent δήλωσε ότι «πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν τα κατοικίδια ζώα τους ως μέλη της οικογένειας, δημιουργώντας στενούς κοινωνικούς δεσμούς μαζί τους.

»Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θέλει να παρέχει την καλύτερη φροντίδα για τις γάτες τους και τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο ισχυρή είναι η δική μας προσωπικότητα για την ευημερία των κατοικίδιων ζώων μας».

Το πλήρες άρθρο, με τίτλο «Η ιδιομορφία του ιδιοκτήτη και η ευημερία των γατών του μοιράζονται τη σχέση γονέα παιδιού», δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Πηγή: Phys Org / Εικόνες Unsplash /Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.