ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μοναδικό δάσος της Γροιλανδίας!

Είναι το ελάχιστο πράσινο που υπάρχει μέσα στους πάγους.

Η Γροιλανδία είναι άσπρη και μπλε, εξαιτίας των παγετώνων που καλύπτουν το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Αλλά κοντά στο νότιο άκρο της, όπου βρίσκονται στενά φιόρδ, υπάρχει λίγο πράσινο.

Νότια της λίμνης Τισεσουάργκ (Tasersuag) και ανατολικά του φιόρδ Τέσουσακ (Tasiusaq), βρίσκεται μια κοιλάδα μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει το μοναδικό φυσικό δάσος της Γροιλανδίας.

Η κοιλάδα Κινγκουέ (Qinngua) προστατεύεται και στις δύο πλευρές της από ψηλά βουνά, τα οποία φτάνουν τα 1.500 μέτρα και δεν επιτρέπουν στους παγερούς ανέμους να φυσούν με την ίδια μανία στο εσωτερικό.

Η θάλασσα απέχει 50 χιλιόμετρα και όλη αυτή η ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα ζεστό κλίμα ευνοϊκό για τα δέντρα, όπως η σημύδα και η ιτιά.

Η έλλειψη ισχυρών ανέμων επιτρέπει στα δέντρα να στέκονται όρθια. Μερικά από αυτά εδώ φτάνουν σε ύψος μέχρι 6 ή 7 μέτρα. Συνολικά, στην κοιλάδα Qinngua αναπτύσσονται πάνω από τριακόσια είδη φυτών.

Σε παλαιότερες εποχές, η Γροιλανδία είχε πολύ θερμότερο κλίμα, και τα δέντρα και τα φυτά ήταν πολύ πιο διαδεδομένα από ό, τι σήμερα.

Οι επιστήμονες έχουν ανοίξει τρύπες στο παγετώνα βάθους δύο χιλιομέτρων και έχουν βρει φυτικό DNA καθώς και υπολείμματα αραχνών, εντόμων και πεταλούδων κάτω από τον πάγο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες περιοχές της νότιας Γροιλανδίας ήταν ένας πραγματικός παράδεισος πριν από μισό εκατομμύριο χρόνια.

Λόγω του ήπιου κλίματος της, η περιοχή γύρω από την κοιλάδα Qinngua ήταν επίσης η πρώτη που κατοικήθηκε από τους Νορβηγούς τον 10ο αιώνα.

Υπάρχουν ερείπια ενός μεγάλου αγροκτήματος κοντά στην ακτή, το οποίο λέγεται ότι ανήκει στον Έρικ τον Κόκκινο (Erik the Red), ο οποίος ίδρυσε τον πρώτο νορβηγικό οικισμό στη Γροιλανδία.

Ο Erik ήταν εκείνος που ονόμασε το νησί «Γροιλανδία» ως ένα είδος… μάρκετινγκ, καθώς πίστευε ότι ονομάζοντας αυτό το παγωμένο έδαφος «πράσινο» θα ενθάρρυνε και άλλους να τον ακολουθήσουν.

Παρόμοια παραπλανητικά ονομάζεται και η «Ισλανδία», αν και δεν υπήρχε πάγος, καθώς οι Νορβηγοί άποικοι δεν ήθελαν… πολυκοσμία εκεί, γιατί επιθυμούσαν να κρατήσουν όλη τη χώρα για τον εαυτό τους.

Ο οικισμός το Μπράταλιντ (Brattahlíð), όπου υπήρχε το σπίτι του Erik, επέζησε για 500 χρόνια και εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα, πιθανότατα λόγω της ψύξης της Γροιλανδίας.

Οι Νορβηγικοί άποικοι συνέβαλαν επίσης στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Γροιλανδίας, αποψιλώνοντας το νησί από τα φυσικά δάση του για την κατασκευή κατοικιών και πλοίων. Η υπερβόσκηση και η αφαίρεση του χλοοτάπητα προκάλεσε, επίσης, ταχεία διάβρωση των περιοχών κάποτε ήταν βοσκότοποι.

Σήμερα, η Γροιλανδία έχει μία από τις χαμηλότερες βιοποικιλότητες στον κόσμο. Υπάρχουν μόνο 700 είδη εντόμων έναντι ενός εκατομμυρίου που βρέθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που η θαλάσσια ζωή γύρω από το νησί είναι πλούσια, τα χερσαία θηλαστικά της Γροιλανδίας περιορίζονται μόνο σε μια χούφτα ανθεκτικών ειδών όπως η πολική αρκούδα, οι τάρανδοι, η αρκτική αλεπού, ο αρκτικός λαγός, και μερικά άλλα παρόμοια ζώα.

Δεν υπάρχουν ελεύθερα ζωντανά ερπετά ή αμφίβια ζώα στο νησί. Η ποικιλότητα των φυτών είναι ακόμη μικρότερη – μόνο περίπου 500. Η μόνη χλωρίδα του νησιού είναι πλούσια σε λειχήνες, μανιτάρια, βρύα και φύκια, με μερικές εκατοντάδες είδη από κάθε μία κατηγορία.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.