ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Η μεγαλύτερη μέλισσα του κόσμου!

Είχε να φανεί για 38 χρόνια.

Photo Credit Clay Bolt

Η γιγαντιαία μέλισσα του Wallace (Wallace’s giant bee ) έχει μέγεθος όσο ο αντίχειρας ενός άντρα και βρέθηκε ζωντανή στην Ινδονησία, στα νησιά των Βόρειων Μολούκων, αν και οι εντομολόγοι πίστευαν ότι έχει εξαφανιστεί.

Η μέλισσα Γουάλας (Megachile pluto) εντοπίστηκε μέσα σε μια φωλιά τερμιτών σε ένα δέντρο, σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από το έδαφος.

«Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε αυτό το «ιπτάμενο μπουλντόγκ» το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπήρχε πια», δήλωσε ο Κλέι Βολτ (Clay Bolt), ειδικός φωτογράφος ο οποίος τις πρώτες εικόνες του είδους.

Η γιγαντιαία μέλισσα η οποία έχει σχεδόν 4 εκατοστά μήκος, είχε γίνει γνωστή αρχικά στην επιστήμη το 1858 όταν ο Βρετανός εξερευνητής και φυσιοδίφης Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας (Alfred Russel Wallace) την ανακάλυψε στο τροπικό ινδονησιακό νησί Μπακάν (Bacan).

Την περιέγραψε, μάλιστα, ως «ένα μεγάλο, μαύρο έντομο που μοιάζει με σφήκα, με τεράστιες σιαγόνες σαν σκαθάρι», μπροστά στην οποία η κανονική μέλισσα μοιάζει με κουνούπι.

Το είδος παρουσιάζει έντονο σεξουαλικό διμορφισμό: τα θηλυκά μπορεί να φτάσουν σε μήκος εκατοστά, με πτέρυγα 63,5 χιλιοστά, αλλά τα αρσενικά αναπτύσσονται μόνο σε μήκος περίπου 23 χιλιοστά. Μόνο τα θηλυκά έχουν μεγάλα σαγόνια.

Photo Credit Clay Bolt

Παρά το μέγεθός της, η μέλισσα αυτή παρέμεινε εξαφανισμένη σχεδόν 40 χρόνια, με σχεδόν τίποτα να μην είναι γνωστό για τον μυστικό κύκλο ζωής της, και τη δημιουργία της φωλιάς της από ρητίνη μαζί με τους τερμίτες.

Την μέλισσα ξαναείδε το 1981, ο Αμερικανικός εντομολόγος Άνταμ Μέσερ (Adam Messer), σε τρία ινδονησιακά νησιά. Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι ένας εντομολόγος είχε συλλέξει ένα μόνο θηλυκό το 1991, αλλά η ανακάλυψή του δεν καταγράφηκε ποτέ σε επιστημονικό περιοδικό.

Επίσης, πέρυσι, ένα νεκρό δείγμα που συλλέχθηκε πρόσφατα, πωλήθηκε για 9.100 δολάρια στο eBay. Αλλά η επανεμφάνιση της δημιουργεί ελπίδες ότι τα δάση της Ινδονησίας εξακολουθούν να φιλοξενούν αυτό το είδος της μέλισσας.

Ο βιότοπος των μελισσών απειλείται από τη μαζική αποψίλωση των δασών για τη γεωργία, ενώ το μέγεθος και η σπανιότητα τους τις καθιστούν στόχο για τους συλλέκτες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει νομική προστασία όσον αφορά τη γιγαντιαία μέλισσα του Wallace.

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

1 reply »

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.