ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Οι ματαιόδοξες πεταλούδες!

Διαλέγουν μόνο όμορφες συντρόφους και με τα ίδια χρώματα στα φτερά!

Η ματαιοδοξία φαίνεται ότι είναι ένα συναίσθημα που δεν συναντιέται μόνο στους ανθρώπους, αλλά είναι ιδιαίτερα έντονο και σε ένα είδος πεταλούδας, το Heliconian, το οποίο ζευγαρώνει μόνο με θηλυκά που έχουν τα ίδια χρώματα και ομορφιά με αυτό!

Τα αρσενικά είναι σκληρά και αυστηρά στην επιλογή τους και δεν κάνουν καμία παραχώρηση στα κριτήρια τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι τα πολύχρωμα και πανέμορφα μοτίβα στα φτερά τους.

Οι επιστήμονες πάντα αναρωτιόνταν πώς αυτές οι πεταλούδες καταφέρνουν να διατηρήσουν αυτά τα μοτίβα σαν ένα είδος μονοπωλίου.

Ο Κρις Τζίγκινς (Chris Jiggins), καθηγητής της εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έκανε ένα πείραμα σε δάσος των Άνδεων, κυματίζοντας ένα κόκκινο πανί. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αρκετές έντονα χρωματιστές πεταλούδες εμφανίστηκαν και άρχισαν να κινούνται ασταμάτητα γύρω του.

Και αυτό συνέβη γιατί τα αρσενικά του είδους Heliconius melpomene, που ζουν στις πλαγιές των ορεινών όγκων των Άνδεων στην Κολομβία, πίστεψαν ότι είχαν εντοπίσει σύντροφο. Για αυτούς, το ύφασμα του Jiggins έμοιαζε με τις έντονες κόκκινες κηλίδες στα φτερά μιας γυναικείας παρουσίας.

Οι πεταλούδες Heliconians είναι μια ποικίλη ομάδα με πάνω από 40 διαφορετικά είδη, και διαθέτουν μεγάλη γκάμα χρωμάτων και σχεδίων στα φτερά τους.

Παράλληλα μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, πράγμα που σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται πραγματικά τα σχέδια των πτερυγίων τους, ως πιο περίτεχνα και γραφικά.

«Μπορούν να εντοπίσουν χρώματα που μοιάζουν με τα δικά τους από 30 μέτρα μακριά», λέει ο Jiggins. Αντίθετα με τους ανθρώπους, αυτές οι πεταλούδες διαθέτουν δύο ανιχνευτές υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια τους και έτσι μπορούν να δουν περισσότερους από έναν τύπο υπεριώδους φωτός!

Αφού οι Heliconius βρίσκουν το ταίρι τους, τα αρσενικά τρέχουν γύρω και πάνω από τα θηλυκά. Ταυτόχρονα παράγουν συγκεκριμένες χημικές ουσίες στα πτερύγια τους, τις οποίες τα θηλυκά βρίσκουν ελκυστικές.

«Ουσιαστικά, οι αρσενικές πεταλούδες πρέπει να μυρίζουν σωστά», λέει ο Jiggins. «Αν δεν το κάνουν, τα θηλυκά θα τις αγνοήσουν».

Εάν η εξέλιξη της γνωριμίας είναι επιτυχής, το ζευγάρι θα ενωθεί για αρκετές ώρες, ακόμα και για μία ημέρα. Μερικές φορές πετούν μαζί από φυτό σε φυτό, με το αρσενικό να παρασύρει το θηλυκό.

Πηγή: Daily Jstor / Photo Credit Chris Jiggins / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.