ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λαβύρινθοι στην άμμο

Εξαιρετικές καλλιτεχνικές κατασκευές στις παραλίες.

Η έμπνευση άργησε, αλλά τελικά ήρθε, για τον Ντένι Ντάικ (Denny Dyke), ο οποίος ανέκαθεν θεωρούσε τον εαυτό του διανοούμενο, όχι όμως και καλλιτέχνη.

Όταν μετακόμισε στο Όρεγκον από τη Νότια Καλιφόρνια, πέρασε αρκετό καιρό, κάνοντας περιπάτους στην παραλία Μπάντον (Bandon) και διαλογισμό.

Περπατώντας, διαπίστωσε ότι τα βήματα του δημιουργούσαν μερικές φορές περίπλοκα σχέδια στην άμμο. Ο Dyke αισθάνθηκε την έλξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπίου και άρχισε να σχεδιάζει πολύπλοκους, αλλά προσωρινούς, λαβύρινθους, οι οποίοι σύντομα ξεπλένονταν από τις παλίρροιες.

Ο Dyke είχε περιορισμένη εμπειρία στην τέχνη. Το υπόβαθρό του είναι στη διαχείριση των επιχειρήσεων, αλλά σε όλη του τη ζωή έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό με την πνευματικότητα, το διαλογισμό και τη μεταφυσική. Αλλά η τέχνη ήταν κάτι καινούργιο γι ‘αυτόν.

«Πριν από αυτό, η ζωγραφική στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας ήταν το καλύτερο που μπορούσα να κάνω», λέει ο Dyke, ο οποίος προσελκύει χιλιάδες θαυμαστές, που πηγαίνουν στο Όρεγκον για να θαυμάσουν τους λαβυρίνθους του.

Άρχισε να σχεδιάζει στην άμμο από το 2015 και έχει κάνει 70 λαβύρινθους. Στην αρχή τους επισκέπτονταν περίπου 70 άτομα σε κάθε εκδήλωση που διοργάνωνε.

Το 2018, είχε πάνω από 300 άτομα σε κάθε εκδήλωση και υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δει τη δουλειά του . περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Ο Dyke σχεδιάζει από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο και η διαδικασία για κάθε έργο του διαρκεί περίπου δύο ώρες, ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα η οποία τον βοηθά. Το μόνο που τον σταματά είναι η βροχή ή το χιόνι.

Κάθε λαβύρινθος είναι πρωτότυπος με μέγεθος γύρω στα 200 μέτρα. Ο μεγαλύτερος και μακρύτερος που έχει φτιάξει, έφτανε τα δύο στρέμματα.

Το αστείο του Dyke είναι ότι στην αρχή θεωρούσε τους λαβυρίνθους έναν τρόπο για να «ξεγελάσει» τους ανθρώπους ώστε να διαλογιστούν, όταν περπατούσαν ήσυχα τα προσεκτικά στα μονοπάτια τους. Αλλά, αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πιο σημαντικό.

Μερικές φορές οι άνθρωποι τον ρωτούν τι να περιμένουν όταν έρχονται σε κάποια από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει. «Απολαύστε τη βόλτα σας και θα μιλήσουμε αργότερα» τους λέει. «Αφήστε όλες τις άλλες ανοησίες στο σπίτι όταν περπατάτε το λαβύρινθο. Ξεχάστε την τηλεόραση, τα προβλήματα της οικογένειας, απολαύστε την αγάπη, απολαύστε την ατμόσφαιρα του ωκεανού».

Ο Dyke λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν απίστευτο σεβασμό και είναι προσεκτικοί. Θυμάται μόνο ένα περιστατικό όπου μια γυναίκα πήγαινε πάνω κάτω στην παραλία, μιλώντας στο κινητό της, καταστρέφοντας τον λαβύρινθο, που δεν τον έβλεπε καν.

Η επίσκεψη στον λαβύρινθο είναι δωρεάν. Δεν μπορεί να δεχτεί δωρεές επειδή το έργο του βρίσκεται σε δημόσια παραλία. Αντίθετα, έχει χορηγούς, ένα σύστημα που τον βοηθά με τη χρηματοδότηση, για να συνεχίσει το έργο του.

Επιπλέον, δημιουργεί ειδικούς λαβύρινθους για γάμους, εκδηλώσεις και άλλα γεγονότα, τα οποία φέρνουν λίγο περισσότερο εισόδημα.

Ο Dyke λέει ότι δεν λυπάται που το έργο του είναι τόσο προσωρινό. Όταν τα κύματα πλησιάζουν μέσα σε μισή ή μία ώρα τα πάντα έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, «θα υπάρχει πάντα ένα άλλο.Υπάρχει πάντα φρέσκια άμμος», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.