ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Είναι ο πιο σπάνιος πιγκουίνος του πλανήτη;

Το τρίχωμα του είναι κατάμαυρο!

Ίσως είναι η πρώτη φορά που απεικονίζεται στο φακό ένας μαύρος πιγκουίνος αυτοκράτορας. Τον εντόπισε το BBC ανάμεσα σε ένα πλήθος άλλων πιγκουίνων σε αποικία τους στην Ανταρκτική.

Το υπογάστριο του δεν είναι λευκό αλλά καλυμμένο με μαύρα φτερά. Η εμφάνισή του είναι αποτέλεσμα εξαιρετικά σπάνιας γενετικής μετάλλαξης, η οποία ονομάζεται μελανισμός.

Κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του μαύρου πάνθηρα, ενώ θεωρείται το αντίθετο του αλμπινισμού. Ο μελανισμός, μια ανάπτυξη σκουρόχρωμης χρωστικής ουσίας, είναι μια ευρέως γνωστή μετάλλαξη στο ζωικό βασίλειο.

Το πλάνο δείχνει τον πιγκουίνο να στέκεται και να κινείται ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους με μαύρα κεφάλια, μαύρη πλάτη, λευκή κοιλιά και κίτρινες γραμμές στους λαιμούς τους.

Ανάλογη περίπτωση έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν στους βασιλικούς πιγκουίνους, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνια σε αυτοκράτορα πιγκουίνο.

Όλοι οι ώριμοι πιγκουίνοι αυτοκράτορες έχουν ένα σκούρο γκρι χρώμα στην πλάτη, μια καθαρή λευκή κοιλιά, μαύρο κεφάλι, ουρά και φτερά.

Έχουν ένα χρωματιστό κίτρινο δαχτυλίδι που καλύπτει τους λαιμούς και τα μάγουλα τους, ενώ το κάτω μέρος του ράμφους τους είναι βαθύ πορτοκαλί.

Αυτός ο σπάνιος αυτοκράτορας στο πλάνο φαίνεται να έχει εντελώς μαύρα φτερά, με εξαίρεση το κάτω τμήμα του ράμφους που παραμένει σε πορτοκαλί χρώμα.

Οι δημιουργοί του βίντεο σημειώνουν ότι «αυτός ή αυτή θα μπορούσε να είναι ο μοναδικός του είδους» και πως συνήθως είναι δύσκολο να επιβιώσει μέχρι την ενηλικίωση με αυτή τη μετάλλαξη.

Ο χρωματισμός θα μπορούσε να διευκολύνει τους θηρευτές, όπως δολοφόνους φάλαινες ή φώκιες λεοπαρδάλεις, να τον εντοπίσουν.

Η κανονική λευκή κοιλιά του πιγκουίνου τον καμουφλάρει απέναντι στον λευκό ουρανό ή τον πάγο, και τον καθιστά λιγότερο εμφανή σε αυτούς τους θηρευτές που κρύβονται στο νερό.

Ο πιγκουίνος αυτοκράτορας είναι το μεγαλύτερο είδος αυτού του θαλάσσιου πουλιού, καθώς φτάνει σε ύψος το 1,2 μέτρα και ζυγίζει μεταξύ 49 και 44 κιλών.

Βίντεο BBC Earth 

Πηγή: Daily Mail / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.