ΖΩΗ

Το ρολόι που γυρίζει ανάποδα!

Οι δείκτες κινούνται προς τα αριστερά!

Photo Credit Rogerio Camboim S A

Το κτίριο που στεγάζει τη βουλή της Βολιβίας, στο κέντρο της Λα Παζ, διαθέτει ένα ρολόι πάνω από την είσοδο, το οποίο μοιάζει με την ανάποδη εικόνα που προσφέρει ένας καθρέφτης.

Οι θέσεις των αριθμών στην όψη του ρολογιού είναι οι ίδιοι με τα υπόλοιπα, αλλά οι δείκτες κινούνται αριστερόστροφα.

Το κτίριο, το οποίο ανεγέρθηκε κατά τη δεκαετία του 1920 και προοριζόταν αρχικά να λειτουργεί ως έδρα της κεντρικής τράπεζας της Βολιβίας, περιλάμβανε ένα κανονικό ρολόι μέχρι το 2014, όταν η λειτουργία του αντιστράφηκε, για «να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη «νότια» καταγωγή του βολιβιανού λαού».

Η αλλαγή αυτή χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από Βολιβιανούς αξιωματούχους, οι οποίοι το θεώρησαν σαν μια επαναστατική ενέργεια.

Photo Credit Pablo Andrés Rivero

«Ποιος δήλωσε ότι τα ρολόγια πρέπει πάντα να τρέχουν με τον ίδιο τρόπο; Γιατί πρέπει πάντα να είμαστε υπάκουοι; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί;», διερωτήθηκε ένας από αυτούς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νταβίτ Τσοκουεχουάνκα (David Choquehuanca).

Σύμφωνα με τον Choquehuanca, η αλλαγή έγινε έγινε για να τιμούν οι Βολιβιανοί την κληρονομιά τους και να βοηθήσουν τις μάζες να βρουν τις εγχώριες ρίζες τους!

Οι δύο κύριες αυτόχθονες ομάδες του βολιβιανού λαού, οι Αϊμάρανς (Aymarans) και Ουετσουάνς (Quechuans), είναι μοναδικές στον κόσμο, βλέποντας το παρελθόν ως μέλλον και το μέλλον ως παρελθόν.

Το ανάποδο ρολόι συμμορφώνεται επίσης προς την κατεύθυνση που κινείται η σκιά του ηλιακού ρολογιού στο νότιο ημισφαίριο. Μετά από όλα, φαίνεται ότι η κατεύθυνση της κίνησης των δεικτών ενός ρολογιού δεν επιλέχθηκε αυθαίρετα.

Photo Credit Dan Lundberg

Τα ρολόγια είναι μια εξέλιξη του ηλιακού ρολογιού και στο βόρειο ημισφαίριο η σκιά του ηλιακού ρολογιού κινείται δεξιόστροφα, ενώ στο νότιο ημισφαίριο κινείται αριστερόστροφα, καθιστώντας το ρολόι της Λα Παζ μια αναπαράσταση της φυσικής κίνησης των σκιών στο νότιο ημισφαίριο.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για ολόκληρο το έτος. Καθώς βρίσκεται κοντά στον ισημερινό, η σκιά στο ηλιακό ρολόι δεν κινείται πάντοτε κατά την αντίθετη φορά των δεικτών του ρολογιού. Για αρκετούς μήνες, η κατεύθυνση της αλλάζει δεξιόστροφα καθώς ο ήλιος περνά στα νότια της Λα Παζ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όταν εγκαταστάθηκε το νέο ρολόι, πολλοί κάτοικοι της διοικητικής πρωτεύουσας της χώρας σκέφτηκαν ότι ήταν ένα λάθος. Άλλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αλλαγή. Ορισμένοι πιστεύουν ακόμη ότι όλα τα ρολόγια στην ηπειρωτική Ευρώπη πρέπει να γυρίσουν ανάποδα και αυτά…

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.