ΝΕΑ

Μεταφέρεται ολόκληρη πόλη!

Μαζί με σπίτια και μεγάλα κτίρια!

Η πόλη Κιρούνα (Kiruna), η οποία είναι η βορειότερη της Σουηδίας με πληθυσμό 18.000 κατοίκων, μεταφέρεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά, για να αποφευχθεί η αργή καθίζηση της εξαιτίας ενός υπόγειου ορυχείου, το οποίο έχει «φάει» το έδαφος.

Η εταιρεία εξόρυξης Luossavaara-Kiirunavaara (LKAB), μαζί με τη σουηδική κυβέρνηση, μεταφέρουν πάνω από 20 σημαντικά κτίρια από την παλιά πόλη της Kiruna στη νέα τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της, η οποία ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο κτίριο της Σουηδίας.

Το κάθε κτίριο που μεταφέρεται αποσυναρμολογείται και στη συνέχεια συναρμολογείται πάλι στην καινούργια του θέση. Η υπόλοιπη πόλη χτίζεται από το μηδέν, με νέα κτίρια που περιλαμβάνουν ένα δημαρχείο σχεδιασμένο από τη σκανδιναβική εταιρεία Henning Larsen.

Ενώ η φυσική μετακίνηση ολόκληρης της πόλης είναι μια σύνθετη, δαπανηρή και – αυτή τη στιγμή – μοναδική πρόκληση, η μετεγκατάσταση της κοινότητας αποδεικνύει το δυσκολότερο έργο.

«Η πρόκληση δεν είναι μόνο η μετακίνηση μιας ολόκληρης πόλης, αλλά και η μετακίνηση των μυαλών των πολιτών και η δημιουργία ενός νέου σπιτιού και ταυτότητας», δήλωσε η ομάδα της εταιρείας Henning Larsen. «Η διαχείριση της ιστορίας και της ταυτότητας των κατοίκων είναι το δύσκολο κομμάτι».

Η βασική πρόκληση για τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές της νέας Kiruna είναι η κατανόηση των στοιχείων που συμβάλλουν στην ιστορία και στη δυνατότητα διαβίωσης της πόλης.

«Μετακινώντας την εκκλησία, οι κάτοικοι μας λένε ότι «εντάξει, αλλά τι γίνεται με τους τάφους; Τι γίνεται με τι σημύδες που μεγαλώνουν». Τα μικρά αντικείμενα μπορεί να είναι πολύ σημαντικά από την άποψη της ταυτότητας και της ιστορίας», προσθέτουν.

Η κρατική επιχείρηση εξόρυξης εξήγαγε σιδηρομεταλλεύματα από την περιοχή για σχεδόν 70 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι το έδαφος πάνω από το ορυχείο να καταπίνει σιγά σιγά τη γη στην οποία είναι χτισμένη η πόλη.

Η απόφαση για τη μετακίνησή της ήρθε το 2004, αν και η σουηδική κυβέρνηση γνώριζε το πρόβλημα πριν από χρόνια. Ως το πρώτο πραγματικό παράδειγμα μιας πόλης μεγάλου μεγέθους που θα μετατοπιστεί, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες πόλεις, οι οποίες απειλούνται.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η προβλεπόμενη αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών κατά 1,5 βαθμός θα οδηγήσει σε μια μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας μεταξύ 26 και 77 εκατοστών μέχρι το 2100.

Τα υψηλότερα επίπεδα παγκόσμιας θέρμανσης θα προκαλέσουν μεγαλύτερη θερμική επέκταση των ωκεανών και την τήξη του πάγου της Γροιλανδίας με μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας μέχρι και επτά μέτρα.

Σε όλο τον κόσμο, αυτή η αναπόφευκτη άνοδος των νερών της θάλασσας θα οδηγήσει στη μετεγκατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα τέλη του αιώνα, ενώ απειλούνται μερικές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Μαϊάμι, της Βομβάης και της Κουανγκτσόου.

Οι Μαλδίβες προβλέπεται ήδη ότι θα είναι ακατοίκητες έως το 2100. Στο μέλλον, η μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων ίσως χρειαστεί να γίνει κοινός τόπος. Η Kiruna θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πραγματικό παράδειγμα του πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η μετεγκατάσταση προβληματικών πόλεων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.