ΕΡΕΥΝΑ

Αράχνη 110 εκατομμυρίων χρόνων με μάτια που λάμπουν ακόμα!

Εκπληκτική ανακάλυψη παλαιοντολόγων.

Photo Credit Paul Selden

Οι μαλακές, αρχαίες αράχνες είναι δύσκολο να εξερευνηθούν, καθώς δεν γίνονται απολιθώματα τόσο εύκολα όσο τα οστά. Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε πόσο ενθουσιασμένοι είναι οι ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν 10 ολοκαίνουργια απολιθώματα από αράχνες σε μια σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή, η οποία ονομάζεται «σχηματισμός Jinju».

Ο «σχηματισμός Jinju» είναι μια γεωλογική περιοχή της Νότιας Κορέας από τη Μεσοζωική εποχή, πριν από 252 έως 66 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η νέα πηγή απολιθωμάτων βρέθηκαν σε σχιστόλιθο, από ερευνητές του Κορεατικού Ινστιτούτου Πολικής Έρευνας και του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Αλλά δύο από αυτά τα ευρήματα ήταν ακόμα πιο συναρπαστικά από τα υπόλοιπα, καθώς τα μάτια τους ακόμα αντανακλούσαν το φως, 110 εκατομμύρια χρόνια μετά το θάνατό τους!

«Επειδή αυτές οι αράχνες διατηρήθηκαν σε περίεργες σχισμές μέσα σε βράχο, αυτό που ήταν αμέσως προφανές ήταν τα μεγάλα μάτια τους, τα οποία είχαν έντονα σημαδευτεί από ασβεστολιθικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο Πολ Σέλντεν (Paul Selden), γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

«Συνειδητοποίησα ότι αυτό πρέπει να ήταν το «tapetum» , ένα ανακλαστικό στρώμα που υπάρχει στα μάτια πολλών όντων και λειτουργεί σαν ένα ανεστραμμένο μάτι όπου το φως μπαίνει και επιστρέφει πίσω στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς».

Αυτή η δομή ενισχύει τη νυχτερινή όραση. Τα ανθρώπινα μάτια δεν έχουν κάτι τέτοιο, αλλά πολλά ζώα διαθέτουν αυτό το στρώμα. Για παράδειγμα, είναι αυτό που κάνει τα μάτια της γάτας να φαίνονται τόσο έντονα λαμπερά στο σκοτάδι.

Photo Credit Paul Selden

«Έτσι, οι κυνηγοί της νύχτας τείνουν να χρησιμοποιούν αυτό το διαφορετικό είδος ματιών. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρισκόταν διατηρημένο τόσο καλά μέσα σε ορυκτά», εξηγεί ο Selden.

«Είναι ωραίο να έχετε εξαιρετικά καλά διατηρημένα χαρακτηριστικά της εσωτερικής ανατομίας, όπως η δομή των ματιών. Δεν είναι κάτι που σώζεται συχνά σε ένα απολίθωμα», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες αρχαίες αράχνες ανακαλύπτονται μέσα στο κεχριμπάρι, επειδή βοηθά στη διατήρηση των μαλακών σωμάτων των αραχνοειδών.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι εάν οι συγκεκριμένες αράχνες – οι οποίες έχουν ονομαστεί Koreamegops samsiki και Jinjumegops dalingwateri – είχαν βρεθεί εκεί, το «tapetum» θα μπορούσε να είχε χαθεί.

Η εύρεση 10 νέων αραχνών είναι μια τεράστια νίκη για την ποικιλομορφία τους από την Κρητιδική περίοδο – λόγω της έλλειψης απολιθωμάτων, καθώς δεν ξέρουμε πολλά γι ‘αυτά τα αρχαία έντομα.

Αλλά με ευρήματα όπως αυτό, φαίνεται ότι αρκετά πράγματα θα αλλάξουν. Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην Journal of Systematic Palaeontology.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.