ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η αποθέωση της σκάλας!

Καμία δεν μοιάζει με κάποια άλλη.

Κάθε σκάλα που σχεδιάστηκε από τον Τζόφρυ Μπάουα (Geoffrey Bawa) είναι μοναδική, λέει ο Ντέιβιντ Ρόμπσον (David Robson), ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας  για τον πιο γνωστό αρχιτέκτονα της Σρι Λάνκα.

Ο Bawa ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το ύφος της αρχιτεκτονικής, το οποίο έγινε γνωστό ως τροπικός μοντερνισμός, συνδυάζοντας την εκπαίδευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις παραδόσεις της πατρίδας του.

Από το 1950 μέχρι το θάνατό του το 2003, ολοκλήρωσε περισσότερα από 100 κτίρια στη Σρι Λάνκα, καθώς και μια χούφτα σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Ινδονησίας.

«Η προσέγγιση του Bawa θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναζήτηση για τη νέα και την αυθεντική πληροφόρηση από μαθήματα από το παρελθόν», δήλωσε ο Robson. «Η αρχιτεκτονική του ήταν τόπος που ανταποκρίθηκε στο φυσικό και πολιτιστικό πλαίσιο».

«Χρησιμοποίησε παραδοσιακά υλικά και μεθόδους κατασκευής για να δημιουργήσει χώρους, οι οποίοι ήταν του χρόνου και του τόπου τους, και ποτέ δεν επανέλαβε τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Ο Robson, ο οποίος ήταν φίλος του αρχιτέκτονα, έχει γράψει βιβλία για το έργο του και έχει διοργανώσει μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Deutches Architektur στη Φρανκφούρτη το 2004.

Το τελευταίο του έργο είναι ένα βιβλίο το οποίο εστιάζει συγκεκριμένα στα σχέδια της σκάλας Bawa. Δημοσιεύθηκε από τον Laurence King και διαθέτει φωτογραφία του Sebastian Posingis, αποσκοπώντας στο να αποκαλύψει την «πλούσια ποικιλομορφία» στο χαρτοφυλάκιο του αρχιτέκτονα.

«Κάθε σχέδιο ήταν μοναδικό και ποτέ δεν επανέλαβε τον εαυτό του», εξήγησε ο Robson.

Πηγή: De Zeen / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.