ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αίθουσα συναυλιών σε σχήμα σπηλιάς!

Έμπνευση από την προϊστορική εποχή!

Η κινεζική αρχιτεκτονική εταιρεία OPEN, δημιούργησε ένα συναυλιακό χώρο που ξεφεύγει από τις περισσότερες φουτουριστικές κατασκευές, οι οποίες εμφανίζονται στην Κίνα και μοιάζει με ένα σπηλαιώδη σκαμμένη μέσα σε έναν τεράστιο βράχο.

Το «παρεκκλήσι του ήχου», όπως το λένε, βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Πεκίνου και παραπέμπει σε μια παράξενη προϊστορική κατασκευή, με μια σπηλιά ανοιχτή στα πλάγια.

Είναι κατασκευασμένη είναι εξολοκλήρου από σκυρόδεμα αναμεμειγμένο με ένα συσσωμάτωμα θρυμματισμένα τοπικά ορυκτά από τα πλούσια πετρώματα της περιοχής.

Η μορφή της είναι η ανεστραμμένη πυραμίδα, με στόχο την ενίσχυση της ακουστικής. Το έργο λειτουργεί και ως ένα ημιυπαίθριο αμφιθέατρο, με τη σπηλιά να κάνει χρέη σκηνής.

Παράλληλα, το μεγάλο άνοιγμα στην οροφή της τσιμεντένιας σπηλιάς, μαζί με τα παράθυρα που υπάρχουν στους τοίχους της, προσφέρουν θέα στον ουρανό και στη γύρω κοιλάδα, αλλά και στους διαφορετικούς ήχους της φύσης.

Ο σχεδιασμός επηρεάστηκε από τις ακουστικές ιδιότητες των συντονισμένων κοιλοτήτων που βρίσκονται στα κελύφη, τα ξύλινα όργανα και το ανθρώπινο αυτί.

Μέσω της προσομοίωσης ενός λογισμικού, το σχήμα της αίθουσας βελτιστοποιήθηκε για την ποιότητα του ήχου, ενώ τα ανοίγματα εξυπηρετούν στην απορρόφηση του ήχου και την αποφυγή της ανεπιθύμητης αντήχησης.

Η πολυεπίπεδη φύση της δομής μιμείται τους ιζηματογενείς σχηματισμούς βράχων των γύρω βουνών, ενώ οι λεπτομέρειες που σχεδιάζονται με προσοχή και ζεστασιά προσφέρουν άνεση καθώς οι επισκέπτες απολαμβάνουν τόσο στον φυσικό όσο και στον μουσικό ήχο.

Ακόμη και χωρίς προγραμματισμένη παράσταση ή μουσικό γεγονός, η αίθουσα παραμένει ένας προορισμός για τους επισκέπτες, καθώς γεμίζει από τους ήχους των πουλιών, του ανέμου και της βροχής.

Πηγή: Designboom / Επιμέλεια Snoopit24

Advertisements

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.