FOOD

Η διατροφή βέγκαν είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς;

Τι λένε οι ερευνητές και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Η καρδιαγγειακή πάθηση είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 30% του συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότεροι άνθρωποι με αυτήν. Το 2015, περισσότεροι από 85 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζούσαν με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των ατόμων οι οποίοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνεται, ο αριθμός εκείνων που πεθαίνουν από καρδιακές και κυκλοφορικές ασθένειες είναι σταθερά μειωμένος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιλογές θεραπείας, η ποιότητα της περίθαλψης και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Παρόλο που αυτό είναι σίγουρα ένα θετικό σημάδι, σημαίνει παράλληλα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με καρδιαγγειακές παθήσεις – οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής τους και θέτουν τους ανθρώπους αυτούς σε κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Ένα ακόμα στοιχείο είναι το κόστος για την υγειονομική περίθαλψη και αντιμετώπιση των καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών στην ΕΕ, που υπολογίζεται σε περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Συνεπώς, έχει νόημα η πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, η οποία θεωρείται ο νούμερο ένα στόχος για πολλές εθνικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την ενθάρρυνση των ανθρώπων να τρώνε υγιεινότερη διατροφή, να γίνουν πιο δραστήριοι σωματικά και να σταματήσουν το κάπνισμα. Και οι τρεις παράγοντες μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη – μειώνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά ασθενειών και συνθηκών, βελτιώνοντας επίσης την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με μελέτη του κλινικού φυσιολόγου στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ Μάρκου Κλονιζάκη, η διατροφή είναι αυτή που παίζει σημαντικό ρόλο και ίσως είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι έχουν διαγνωσθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Conversation», υπάρχει μια σειρά από υγιεινές διατροφές – πολλές από αυτές συνδέονται με περιοχές ή χώρες, όπως η Σκανδιναβία – η οποία προωθεί την κατανάλωση ριζών, λαχανικών, μήλων, μούρων, ψαριών και θηραμάτων – της Ιαπωνίας που στηρίζεται στην κατανάλωση ρυζιού, σε μαγειρεμένα και γεμιστά λαχανικά, ψάρι, κρέας και σπόρους σόγιας – και η μεσογειακή διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή, προωθώντας την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων εκτός από τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί, τα άπαχα κρέατα, τους ξηρούς καρπούς και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι γνωστό από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ότι προσφέρει καρδιοπροστατευτικά οφέλη και πολλές μελέτες επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα από τότε.

Στη συνέχεια, υπάρχει η βέγκαν διατροφή – η οποία δεν έχει βάση το κρέας, και απαιτεί αποχή από τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μέλι. «Όσον αφορά την προστασία των καρδιαγγειακών παθήσεων, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουμε δείχνει ότι όσοι είναι μακροχρόνιοι βέγκαν έχουν χαμηλότερη συνολική χοληστερόλη από ό, τι οι μη βέγκαν».

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τα οφέλη από διάφορες τοπικές και καινοτόμες δίαιτες – συμπεριλαμβανομένης της νέας σκανδιναβικής δίαιτας, της μεσογειακής διατροφής, της διατροφής βέγκαν και των πλούσιων σε νιτρικά άλατα – τα οποία λέγεται ότι βελτιώνουν άμεσα την υγεία της καρδιάς.

Αυτό που έλεγξαν ήταν οι καρδιαγγειακές τους επιδράσεις τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει σημαντικά τη διαθεσιμότητα οξείδιο του αζώτου στις φλέβες και τις αρτηρίες μας – κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του αγγειακού μας συστήματος», αναφέρει ο Κλονιζάκης.

Το οξείδιο του αζώτου επηρεάζεται σοβαρά από τη διαδικασία γήρανσης και συνδέεται στενά με την ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών. Έτσι, η παρατηρούμενη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μονοξειδίου του αζώτου είναι πολύ θετική είδηση.

«Η μελέτη μας διαπίστωσε επίσης ότι η βέγκαν διατροφή προσφέρει οφέλη στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που την ακολούθησαν φάνηκαν να έχουν επίσης μείωση σε πολλά σημαντικά θρεπτικά μικροσυστατικά – όπως βιταμίνη Β12 και ιώδιο. Αυτό συμβαίνει παρά την παροχή συμπληρωμάτων B12 στους συμμετέχοντες.

»Αυτό είναι ένα σοβαρό εύρημα: τα θρεπτικά ιχνοστοιχεία είναι βιταμίνες και μέταλλα που το σώμα μας χρειάζεται σε μικρές ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά, ενώ και η έλλειψη ιωδίου και Β12 αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία», επισημαίνει.

Η έρευνα έχει επανειλημμένα δείξει ότι οι ισορροπημένες διατροφές είναι συχνά πιο ευεργετικές μακροπρόθεσμα – και το έργο μας δείχνει έντονα προς την ίδια κατεύθυνση. «Σε κάθε περίπτωση, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να υιοθετήσετε δίαιτες που ακολουθούν τις δημοφιλείς τάσεις – και να κάνετε μια επιλογή με βάση τις ατομικές σας ανάγκες» συνιστούν οι ερευνητές.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαιτητικές αλλαγές. Αυτό συμβαίνει επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, μια αλλαγή στη διατροφή οδηγεί σε ελλείμματα μικροθρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κίνδυνο για την υγεία, ο οποίος ξεπερνά τα οφέλη.

Έτσι, όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, «η δουλειά μας δείχνει ότι είναι ίσως καλύτερα να αναζητήσουμε μια λύση στη μεσογειακή διατροφή.

Αυτό σημαίνει ότι τρώτε περισσότερα φυτικά τρόφιμα – όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Θα πρέπει επίσης να κοιτάξετε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο.

Μάλιστα, προτείνουν τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών, αντί για αλάτι για να δίνουν γεύση στα τρόφιμα.

Και η μελέτη καταλήγει, επισημαίνοντας ότι «το κόκκινο κρέας πρέπει να περιορίζεται σε λίγες φορές το μήνα, αλλά μπορείτε να τρώτε ψάρια και πουλερικά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η απόλαυση των γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής και του πολιτισμού – όπως και το κόκκινο κρασί με μέτρο, αν και αυτό είναι προαιρετικό».

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.